Gyáli buli

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 28. 11:00 2020. nov. 28. 11:00

Bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg magának Gyál polgármestere, élve a veszélyhelyzet lehetőségével, amely alapján a települések vezetői önálló hatáskörben hozhatnak határozatot. A kifizetésre vonatkozó határozatban megjelölte a nettó összeget is (2.785.020,--Ft), a végrehajtásért felelős személyt (a jegyzőt) és az utalás határidejét (2020. december 15.)

Gyál Város Önkormányzatának 12 tagú a képviselő-testülete. A polgármesteren kívül a nyolc egyéni körzetből nyolc mandátumot szereztek meg 2019-ben a Fidesz-KDNP jelöltjei. A 12 tagú testületbe kompenzációs listáról az MSZP- DK-Momentum három  képviselőt juttathatott be. A 126/2020.(XI.26.) polgármesteri határozat szerint, a polgármester saját hatáskörében járt el (ez jogszerű), de azt nem tartalmazza a dokumentum (vagy annak melléklete), hogy mi erről a képviselő-testület véleménye. Nem vitatom a határozat jogszerűségét, de azt furcsállom, hogy a biztos többség tudatában sem kért a polgármester – on-line formában – egy testületi megerősítést. Vagy Gyálon nincs internet hálózat, és a képviselőknek nincs mobil-telefonjuk? Sok kockázat nem lett volna ebben az eljárásban, hiszen párttársai bizonyára pontosan tudják, mi a dolguk egy ilyen „szimpátia” szavazás során. Talán nem bízott az önkormányzati többség támogatásában sem? Arra is kíváncsi lennék, hogy mit szól ehhez az eljáráshoz Gyál választójoggal rendelkező lakossága? Hangsúlyozom: nem az összeg nagyságát kifogásolom, hanem a döntés morális hátterét és technológiáját. Értem én, hogy közeleg a karácsony, és nagyon kell a pénz a városvezetőnek, de nem bírta volna ki jutalom nélkül a járvány miatti veszélyhelyzet végéig? (A polgármester bruttó fizetése: 802.700 Ft/hó – vagyonnyilatkozata szerint.) Ha meg ennyire sürgős a lóvé felvétele, nem ért volna meg egy kör-emailt a testületi támogatás megszerzése?

A 444 információi szerint, nagy pénzosztás volt Gyálon. A polgármester – rafináltan – nem csak saját magát, hanem másokat is megjutalmazott. Pápai Mihály – járulékokkal együtt – mindösszesen 182 millió forint jutalom kifizetéséről döntött, aminek az érintettek bizonyára nagyon örülnek. Kapott ebből az önkormányzati hivatal, a könyvtár, az óvoda, a bölcsőde stb. Igazán nem mondhatjuk, hogy Pápai úrnak csak saját maga felé hajlott a keze. A költségvetési mérleg szerint, a város ez évi kiadásainak és bevételeinek főösszege 3 milliárd 855 millió forint. Ennek tükrében egyszeri kifizetésként a 182 millió forint jelentős tétel. 

Pápai úrnak nem a pénzszeretetével van baj, hanem az ütemérzékével. Akkor rendelkezik egy személyben a pénzosztásról, amikor a települési önkormányzatok szisztematikus kifosztása zajlik, akkor nyúl bele önállóan a városi közös kasszába, amikor a gépjárműadót már elvették a városoktól, és most tervezik a helyi iparűzési adó elvonását. Ebben a helyzetben jutalmakat osztogatni nem célszerű (főleg nem magának), hiszen a gyáli példára hivatkozva fogja mondani Orbán Viktor kormányfő, Parragh László kamarai elnök, Fürjes államtitkár stb.: hamisan és feleslegesen vinnyognak az önkormányzatok a pénztelenség miatt, hiszen van ott pénzügyi forrás, ahol az év végén „csuklóból” képesek kipengetni csaknem 200 millió forintot a béralap terhére!

Persze az is lehet, hogy Pápai és városa nincs veszélyben, hiszen a polgármester a Fidesz Pest megyei alelnöke, így vélhetően védett személynek számít. Ha mégis pénzhiány lesz a városi önkormányzatnál, akkor a jó pártkapcsolatokkal rendelkező Pápai majd szerez suskát a központi alapokból. Gyál országgyűlési képviselője (Szűcs Lajos dr. – az Országgyűlés költségvezetési bizottságának alelnöke) igazi nagymestere a pénzszerzésnek és a pénzköltésnek. Szűcs a Magyar Tenisz Szövetség korábbi elnöke, több mint 3 milliárd forintos hiányt hagyott az utódjára, és a haja szála sem görbült. Miért is kellene aggódniuk a gyáli polgároknak?