Gyárfás bízik abban, hogy nem őt fogják megvádolni

HírKlikk 2019. április 11. 18:08 2019. ápr. 11. 18:08

„Fordulatot magában az eljárásban nem, de az ügy megítélésében hozhat a Pesti Srácok által tegnap megszellőztetett hanganyag-leirat” – reagált megkeresésünkre Bánáti János, Gyárfás Tamás ügyvédje. A kormánypárti portál a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített – a korábban napvilágot látottnál kevésbé hiányos és emiatt érthetetlen – leirat egy részét ismertette. Ebben sincs olyan beszélgetésrészlet, amelyben Gyárfás elismerné, hogy megbízást adott volna Fenyő meggyilkolására, sőt Gyárfás Portik kijelentéseit többször értetlenül fogadja, többször elhatárolódik azok valóságtartalmától. A Hírklikk úgy értesült, hogy Gyárfás, ügyvédje révén indítványozta, hogy a hatóság ne csak a vele zajlott beszélgetéseket bocsássa rendelkezésére, hanem mindazokat, amelyeket Portik a Fenyő-üggyel kapcsolatosan másokkal folytatott.

„Az persze örvendetes ha a média egyes szereplőinek az értékítélete objektívebbé válik, ám ez még nem befolyásolja magát az eljárást” – húzta alá az ügyvéd. „Fordulat majd akkor következik be, amikor az erre hivatott hatóság lép” – tette hozzá. A sajtóban megjelentek ugyanakkor mindenképpen a megítélésben tetten érhető  fordulatot jelzik” – vélekedett Bánáti, aki szerint „mostanában eléggé speciális a média szerepvállalása, főleg egyes bűntetőügyekben, amelyekről kiderítetlen forrásokból érkeznek a csepegtetett hírek”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a védelem eljárásában semmi nem változik, „mind Gyárfás Tamásnak, mind a védelemnek az elejétől határozott álláspontja, hogy nem lehet olyan bizonyíték, amely alátámasztana felbujtási magatartást, hiszen nem volt ilyen magatartás”.

A következő lépésekre vonatkozó kérdésünkre az ügyvéd kifejtette, hogy a büntetőeljárásban folyik a nyomozás, zajlanak a különböző időpontegyeztetések, amelyek alapján egyértelműen lesz újabb meghallgatás.

Gyárfás korábban azt a józan ügyvédi javaslatot kapta, hogy csak akkor válaszoljon a nyomozók által felvetett kérdésekre, amikor már a vele kapcsolatos teljes anyagot megismerte. A hatóság azonban ennek ellenére számos vallomást és hanganyagot a nyomozás érdekére való hivatkozással még mindig visszatart. Gyárfással az NNI-ben már korábban megismertetett hét viszonylag rövid felvételt, ezekre rögtönzötten, helyben, azonnal kellett reagálnia. Ügyvédi javaslatra felvetette, hogy akkor kelljen majd felidézni a több mint két évtizede történeteket, ha valamennyi információ már a rendelkezésére áll. A hatóság nem tett eleget a kérésnek, azt elutasította.

Nyolc hónap három napig Gyárfást nem hívták az NNI-be, ezért ő maga döntött úgy, hogy jelentkezik, s kéri, hogy a kihallgatások a hatóság szándéka szerint folytatódjanak. Március 12-én így megismertettek vele egy 32 oldalas felvételt, április 4-én pedig egy 52 oldalast. Ezeket már újonnan, többszáz más kazettával együtt találták meg. A korábban előtte már feltárt hét rövid felvétel még arról a minikazettáról származott, amelyet 2017 októberében bedobtak otthonának levélszekrényébe. Ezen a felvételeken Gyárfás válaszai jobbára nem hallhatóak, illetve a leiratokban nem olvashatóak. A zsarolók, akik bedobták a kazettát, Gyárfásra rá akartak ijeszteni. Előbb egy öt oldalas irományt szerkesztettek, majd a bedobott kazettán lévő felvételt úgy manipulálták, hogy Gyárfás megrettenjen és fizessen. Ő azonban több hetes vívódás után azokat leadta az NNI-ben. Gyárfás többször elmondta, két okból vacillált: egyrészt félt feljelentést tenni ezekkel a bűnözőkkel szemben, hiszen már hallott arról, hogy ez milyen következményekkel járhat: másrészt attól is tartott, hogy megint a figyelem középpontjába kerül, amit szeretett volna elkerülni. Tulajdonképpen ezek ismeretében vették két napra őrizetbe, illetve lett gyanúsított. 

A március 12-én és április 4-én megismertetett jóval hosszabb felvételek összességében komplettek. Ezeken Portik újra és újra ismételgeti hogy ő segített Gyárfásnak, megoldotta a problémáját, de ezekről Gyárfás válaszait már nem vágták ki. 

Hogy Portik konkrétan mit oldott meg, azt egyértelműen nem mondja ki, de nyilvánvaló, hogy Gyárfásnak csapdát akar állítani, minden áron megpróbált kicsikarni tőle legalább egy olyan mondatot, amellyel bizonyítható hogy az ő parancsára likvidálták nagy médiaellenfelét, Fenyő Jánost. Ilyen mondat nincs.  

Portik a magnóra beszélt, Gyárfás viszont gyanútlanul... Ennek ellenére Portik célzatos kijelentéseit rendre elutasította, minden kísérletnek ellenállt. Korábban az Indexnek a március 12-ei bemutatott beszélgetést, legutóbb pedig a Pesti Srácoknak az április 4-eit sikerült megszereznie. Az általuk közölt cikkek arról tanúskodnak, hogy Gyárfás nem bízta meg Portik Tamást Fenyő meggyilkolásával. 

A Hírklikknek biztos értesülései vannak arra, hogy ez a kettő csupán csekély hányadát jelentik a fellelt több zsáknyi kazettának. Gyárfás ügyvédje révén indítványozta, hogy a hatóság ne csak a vele zajlott beszélgetéseket bocsássa rendelkezésére, hanem mindazokat, amelyeket Portik a Fenyő-üggyel kapcsolatosan másokkal folytatott. A Hírklikk úgy tudja, az indítványban azt is megjelölték, hogy Portik másokkal folytatott beszélgetései közül kiváltképp melyiket szeretnék megismerni. Megkérdeztük Gyárfás Tamást, hogy kiről lenne szó, de nem kívánta elárulni.  

Bánáti János kérdésünkre, hogy tud-e időpontot, lehetséges menetrendet, stb. mondani, nem akart spekulációba bocsátkozni, „de reményét fejezte ki, hogy a várt eljárás megszüntetésére mielőbb sor kerülhet. ”

Bánáti azt is hangsúlyozta, hogy az igazában biztos, kiemelkedően aktív Gyárfás és a védelem folyamatosan dolgozza fel a számukra átadott bizonyítékokat, készíti és juttatja el ezek értékelését a hatóságoknak. „Az új büntetőeljárási törvény azonban lehetőséget ad a hatóságnak, hogy visszatartson bizonyos bizonyítékokat” – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

Mire számít? – kérdeztük Bánáti Jánostól, aki közölte: „arról is csak a sajtóból értesültünk, hogy többszáz kazettát foglaltak le egy sírból, ezekből kettőt ismerhettünk meg”.

Gyárfást előre kitervelten elkövetett emberöléssel gyanúsítják, ellene 1998. február 11-én kényszerintézkedést rendeltek el. Jelenleg szabadlábon védekezhet, sőt 200 millió forintos óvadékot is kifizetett, ezért itthon és külföldön egyaránt szabadon mozoghat, nem sújtja a lakhelyelhagyási tilalom sem.