Gyengülhet Orban hatalma, de maradhat miniszterelnök

HírKlikk 2020. december 6. 10:30 2020. dec. 6. 10:30

Parlamenti választásokat tartanak ma Romániában, s a legtöbb előrejelzés szerint arra lehet számítani, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a jelenlegi miniszterelnök Ludovic Orban maradhat a miniszterelnök. Mindez annak ellenére valószínűsíthető, hogy a közvélemény-kutatások szerint a járvány negatívan hatott a kormányzópárt népszerűségére: míg év elején 43 százalékos támogatottsága volt, mostanra ez 30 százalék környékére csúszott vissza.

Sok a bizonytalanság, és az elemzők csak abban biztosak, hogy sok mindent nem lehet biztosra venni: a választást a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén tartják meg, a járványt kísérő válság pedig alaposan megtépázta a román gazdaságot is, és nehéz megmondani, hogyan hat ez a kormányzó jobbközép-liberális Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottságára. 

A 444 által idézett Balkan Insight elemzésében is azt hangsúlyozza, hogy miután tavaly ősszel az addig kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta kormány bizalmatlansági indítvány hatására megbukott, Orban nagy tervekkel vágott bele a kormányzásba: kisebbségi kormánya élén többek között az államadósság csökkentését, és a számos uniós kritikát kiváltó, PSD-féle igazságügyi reform visszacsinálását ígérte. E utóbbi célt sikerült is nagyjából megvalósítani, ugyanakkor a járvány teljesen felforgatta a gazdasági kilátásokat. 

A közvélemény-kutatásokból is látni, hogy a járvány hogyan hatott a PNL népszerűségére: míg év elején 43 százalékos támogatottsága volt, mostanra ez 30 százalék környékére csúszott vissza. Épp ezért a Balkan Insight elemzője szerint könnyen lehet, hogy Orban a liberális/reformista USR PLUS Szövetséget is be kell, hogy vegye a leendő kormánykoalícióba. Az USR PLUS a 2019-es EP-választásokra állt össze a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az egykori technokrata miniszterelnök, Dacian Cioloș által alapított Szabadság, Egység és Szolidaritás (PLUS) pártokból. 

Forrás: 444.hu