Gyermeknapi vigasságok 

HírKlikk 2023. május 28. 08:50 2023. máj. 28. 08:50

Ma nem csak a pünkösdöt, de a gyereknapot is ünnepeljük. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered. Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a Nemzetközi Gyermeknapot. Mi ma ízelítőt adunk néhány programból, és bemutatunk két felfedező gyermeket is.  

A Városligeti Gyereknapon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében 31. alkalommal rendezik meg a Városligeti Gyermeknapot, ahol ingyenes gyerekműsorokkal, ugrálóvárakkal, arcfestéssel és még sok-sok meglepetéssel várják a kicsiket és a nagyokat is egyaránt gyereknap alkalmából. Lesz internetsátor, interaktív játékok, Sportsziget, lovasterápiás bemutató, focikupa, de kitelepül a Gyermekmentő fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja is. A Nemzetek Utcájában nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait, gasztronómiai sajátosságait. 

A budapesti Bókay-kert területén családi és gyereknap, koncertek, gólyalábasok, óriás bábok, mesefigurák, ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozás, kézműves árusok és még sok meglepetés várja a gyerekeket és szüleiket gyereknap alkalmából. A rendezvényén több fellépő is ad koncertet többek közt: DR BRS, Varga Viktor, BIGA, Veréb Tamás, az Első Emelet, Halász Judit, Kökény Dani, LUCA, illetve Tompeti és Barátai gondoskodnak a nagyszerű hangulatról. A belépés ingyenes. 

A budapesti Vasúttörténeti Parkban is lesznek gyerekprogramok, koncertek, bábszínház, hajfonás, játszósátor, csillámtetoválás, társasjáték sarok, robot készítés, VR Park játékok, játszótér és még sok más meglepetés. Fellép többek között az Apacuka zenekar, Halász Judit, a Kiskalász zenekar, az Alma együttes, lesz Fabula Bábszínház is. Belépők: Felnőtteknek a jegyár 3000 forint, a programon történő részvétel a gyerekeknek 14 éves kor alatt ingyenes.

A Könyvfőváros 2023 program keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különleges, ingyenes gyereknapi rendezvényt szervez a margitszigeti Kristály Színtérben. Fellép a Kaláka, Szalóki Ági, lesz bábszínház és zenés foglalkozás is. A kézműveskedésen, meseolvasáson, közös rajzoláson kívül az Állatkert bátorságpróbával várja a gyerekeket. Megtekinthető a Fantázia-sziget makettkiállítás is

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban a gyermeknapon délelőtt és délután is élménypedagógiai foglakozásokat szerveznek a skanzenben. A Nagyréten Bódis Gergely solymász bemutatóját láthatják a vendégek, később pedig a Köröstorki Ebtanoda tart interaktív kutyás gyermekfoglalkozást. 

A programokhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik. A madárgyűrűzés mellett az érdeklődők megtudhatják, miként tehető madárbaráttá egy kert, az egyes fajok számára milyen odút érdemes készíteni, de látható lesz a Magyarország békáit bemutató vándorkiállítás és szó esik majd a rákosi viperáról, valamint az év fajává választott alpesi gőtéről is.

Azoknak, akik inkább a filmeket kedvelik felhívjuk a figyelmét, hogy a Cinema City mozikban  
 június 28-tól 15 év után újra mozivásznon lesz látható a legendás régész, Indiana Jones szerepében Harrison Ford, a nevezetes filmsorozat ötödik részében.

A gyermeknapon a Cinema City mozikban a Mini ajánlatukkal együtt mozizhat a család a legkisebbekkel is. Műsoron lesz többek között a Disney legújabb, élőszereplős filmje, A kis hableány mese; a fergeteges kaland-vígjáték, a Super Mario Bros.: A film, valamint a varázslatos ukrán mese, a Mavka, az erdő őrzője. A legkisebbek számára a Bogyó és Babóca 5. – A hónapok meséi, valamint az Ölelj meg! – Macikaland mézföldön mesefilmekkel készülnek, amelyek kíválóan alkalmasak akár első moziélménynek is.

A filmkínálat mellett egyedi Mini ajánlattal is várják a családokat, amely tartalmaz: egy kis popcornt (1,5l) + kis üdítővel (0,5l) valamint egy Nestlé Nesquik szeletet + Cheetos ketchupos ízesítésű snacket. A Mini ajánlat ára 2000 Ft/db, május 27-től a készlet erejéig tart.

És most lássuk a gyermekfelfedezőket!

A gyermekek felfedezései néha komoly tudományos eredményeket is hoznak. Így történt ez a következő esetekben is. Mary Anning, a szegény családba született angol kislány 11 évesen vesztette el édesapját és 12 évesen már megtalálta az első Icthyosaurus csontvázát – még az 1840-es években. Bátyjával eladták a leletet egy paleontológusnak és megszületett az első tudományos feljegyzés erről a rég kihalt dinóról. A siker láttán Mary Anning amatőr módon belevetette magát a tanulásba és a feltárásba, hogy eltartsa a családját és kielégítse mohó tudományos érdeklődését. Később két halfajt is elneveztek róla: Acrodus anningiae és Belonostomus anningiae néven.

Egy iskolai versenyre készült a 14 éves, 4 éves kora óta hallókészülékkel élő Ethan Manuell, amikor a felfedezést tette. A játékait a hallókészülékét működtető elemekre alakította és rájött, az elemek 85 százalékkal tovább működnek, ha használat előtt 5 percig oxigénnek teszi ki őket.

Ez a hallókészülék elemek esetében azt jelenti, hogy a tipikus két nap – egy hét helyett még három nappal tovább működhetnek, ezzel sok dollárt takarítva meg viselőjüknek évente.