Győri Péter: pótolhatatlan a hajléktalanok kórháza

HírKlikk 2021. április 15. 16:30 2021. ápr. 15. 16:30

Győri Péter szociológus szerint az utcán fognak maradni a beteg, idős hajléktalanok, ha bezár a Szabolcs utcai kórház. Máshol nem tudják őket ellátni.

Március végén jelent meg a hír, hogy az állami vagyonkezelő felbontotta a Szabolcs utcai hajléktalankórház bérleti szerződését, és emiatt május 1-jéig ki kellene költöznie az intézménynek. A döntést nagy felháborodás követte, a fővárosi önkormányzat is keményen beleállt az ügybe.

Győri Péter a Telexnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy ott látják el az egészségügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő hajléktalan embereket; olyanokat, akiket egy átlagos szálló nem tud fogadni, ezért is pótolhatatlan a kórház. Az épületben működik egy 73 férőhelyes belgyógyászati osztály, ugyanott, csak egy másik emeleten van egy 150 férőhelyes átmeneti szálló is, ahol ugyanúgy ezeket az idős, beteg, sokszor kerekesszékes hajléktalanokat látják el, és szükség esetén orvosok, ápolók is foglalkozni tudnak velük. Tehát a különböző részlegek szimbiózisban működnek, innentől kezdve kizárt, hogy el lehessen költöztetni az intézményt. Ezenkívül járóbeteg-ellátás is van a kórházban, illetve négy kerület utcai szolgálatának a telephelye is ebben az épületben kapott helyet.

Nem lesz hova bevinni ezeket az embereket, kint fognak maradni az utcán. Tudjuk, mert ugyanez volt, mielőtt több mint nyolc éve létrejött volna a kórház. Hatalmas előrelépésként értékeltük, amikor megnyitott – mondta Győri Péter. Évente 300 beteget látnak el a kórházi részlegen, a járóbeteg-ellátásban több ezret, és az átmeneti szálló is szinte mindig telt házzal üzemel.

Az elmúlt egy évben folytatott tárgyalások alatt nem derült ki, hogy a vagyonkezelő miért akarja kitenni a kórházat az épületből. Győri szerint ez arra utal, hogy nincs is különösebb okuk erre. Abban bízik, hogy végül a döntéshozók is belátják, mennyire fontos szerepet tölt be a kórház a főváros egészségügyi rendszerében.

Nincs hova költöztetni a kórházat, nincs olyan szóba jöhető ingatlan Budapesten, ami akadálymentesített lenne. Az is fontos, hogy hol helyezkedik el a kórház; lakóépületektől messze, de mégis a város szívében.

A járvány miatt a dolgozó hajléktalanok fele vesztette el a munkáját. A most kibontakozó gazdasági válság miatt két-három év múlva sokan válhatnak hajléktalanná.