Gyorshír: elfogadta a testület Baranyi Krisztina javaslatát – 300 millióval segítik a kerületi járványkárosultakat

Harkai Péter 2020. március 30. 20:00 2020. márc. 30. 20:00

Bár még most szövegezik a hivatalos határozatot, a Hírklikk kérdéseire megerősítette a ferencvárosi önkormányzat, hogy a polgármestere javaslatára, a testülettel összhangban, 300 milliós rendkívüli támogatást nyújtanak a járványveszély miatt munkájukat vesztett kerületi lakosoknak. Sőt: a fekete és szürke gazdaságból kihullók érdekében a szociális rendeleten is lazítanak.

A hétvégén jelent meg a polgármester közösségi oldalán, hogy több százmillió forintos gyorssegéllyel segítené a kényszerű veszélyhelyzet miatt kialakult és önhibájukon kívül a munkájukat felfüggeszteni kénytelen kerületi lakosokat az önkormányzat.

Mint írta:

„A veszélyhelyzet ideje alatt, a ferencvárosi önkormányzat rendkívüli pandémiás járadékot nyújt azoknak a kilencedik kerületi lakosoknak, akiknek a járvány hatásai miatt megszűnt a jövedelmük.

300 millió forintot különítünk el erre a célra, hogy segítsük a váratlanul bajba jutott polgártársainknak átvészelni ezt az időszakot. A koronavírus-járvány miatt számos munkahely szűnt/szűnik meg. Egyik napról a másikra veszítik el emberek tízezrei a munkájukat ezekben a hetekben.

Gyári munkások, vendéglátósok, zenészek, recepciósok, fotósok, konyhás nénik, rendezvényszervezők, kereskedők, színészek, takarítók, idegenvezetők, kozmetikusok, és még sokan mások.

Nem tudjuk még, hogy ez a 300 millió forint mennyi időre lesz elég, reméljük, hogy előbb-utóbb a kormány is hozzátesz ehhez az összeghez valamennyit.

Mondjuk egy közepes stadion árát.”

Ma délelőtt a tervezet részleteiről érdeklődtünk az önkormányzatnál, de megkeresésünk idején a kabinet éppen a tervezet gyakorlati megvalósítását tárgyalta. Türelmünket kérve, délután, a kabinet ülését követően, első kézből kaptunk választ Baranyi Krisztina polgármestertől az immár hivatalosan is elfogadott támogatás részleteiről.

Mit jelent pontosan a kerület által tervezett „pandémiás járadék"?

Kivételes méltányosságból kapott járadékot kérelmezhetnek a járványhelyzet miatt munkahelyüket vesztett aktív korú kerületi lakosok. A támogatás mértéke a családban egy főre jutó havi jövedelemtől függően, 15 ezer forinttól 75 ezer forintig terjedhet. A fekete és szürke gazdaságból kihullók miatt, pedig a már meglévő szociális rendeletet fogjuk lazítani.

A polgármester – feltételezhetően – saját hatáskörben dönt erről: egyeztetett-e a testületet alkotó pártokkal?

A polgármestert támogató pártok vezetőinek elvi egyetértése mellett, a részletek kidolgozásáról – idő hiányában – nem egyeztettünk. A rendelet kidolgozásában aktívan szerepet vállalt Reiner Roland alpolgármester az Új Pólus frakció tagja is.

Miként fogadták az elképzelést, volt-e ellenvetés, avagy egyöntetű egyetértés fogadta-e az elképzelést?

A járadék szükségességét konszenzus övezi. 

Mikortól és milyen időtartamra terjed ez a támogatás?

A támogatás a rendelet hatályba lépésétől igényelhető, a rendelet szerint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 30. napig. Nem látjuk azonban előre sem a veszélyhelyzet időtartamát, sem az igénylők számát, ezért nem tudjuk, hogy a támogatásra elkülönített 300 milliós keret mennyi időre és mekkora támogatotti körre lesz elég. A későbbiekben ezért ez felülvizsgálatra szorulhat.

Kik, milyen módon, formában, jogosultsággal igényelhetik?

Azok a legkésőbb 2020. január 1-jétől IX. kerületi (állandó vagy ideiglenes) bejelentett lakcímmel rendelkező munkavállalók, akiknek rendszeres munkajövedelme a veszélyhelyzet  kihirdetését, március 11-ét követően, igazoltan kiesett.

Honnan sikerült az összeget a már elfogadott kerületi költségvetésből átcsoportosítani?

Már megszületett a tervezet az átcsoportosításról, jellemzően a veszélyhelyzet miatt okafogyott, önként vállalt feladatokra szánt forrásokat csoportosítottuk át. 

Értesült-e hasonló lépésről más kerületek részéről?

Nem. Információink szerint, más magyarországi településen nem jött létre még hasonló támogatás.