Gyurcsány egykori kincstárnoka szedi ki a pénzt a TV2-ből Habony körének

HírKlikk 2020. augusztus 29. 09:50 2020. aug. 29. 09:50

Zelles Sándor a haszonélvezője az International Air Brokerage Ltd. nevű vállalatnak, amely a TV2 számára műsorokat gyártó IKO Holding résztulajdonosa. Zelles a valaszonline.hu cikke szerint, a Gyurcsány-éra főbizalmijaként a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette.

Sokáig Málta igazi offshore-paradicsom volt, alacsony adókkal és rendkívül bizalmasan kezelt cégadatokkal. Egy uniós direktíva miatt azonban nemrég minden olyan magánszemély láthatóvá vált a máltai cégjegyzékben, aki papíron azért vitte a Földközi-tengeri szigetországba vállalkozásai egy részét, hogy kedvezően adózhasson és mellé esetleg még inkognitóban is maradjon.

Az uniós szabályozásnak köszönhetően derült ki, hogy a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető kör legalább öt máltai céggel szállt be magyarországi üzletekbe, állami segítséggel vagy jóváhagyással – idézi a portál cikkét a media1.

Nem csak az IKO Holding máltai kapcsolatain keresztül jut pénz Habony Árpád köréhez. A TV2 és a közmédia reklámidejét értékesítő Artmedia Kft.-ben idén júliusig közvetve érdekelt volt a Habony hitelezőjeként ismertté vált Tombor András, a máltai Equantis Limiteden keresztül. Az Equantis máig többségi tulajdonos a közterületi reklámfelületek értékesítésére szakosodott Odex Outdoor Expert Kft.-ben, amely 2018-ban intenzíven dolgozott a Fidesz-kampányban, közben pedig a lap szerint, rátelepedett szinte a teljes kültéri piacra.