Gyurcsány: Orbán Viktor „bajba fog kerülni”

HírKlikk 2019. február 11. 20:45 2019. feb. 11. 20:45

9. évben ellenzékből fenntartani az Orbánnal szembenálló világ ellenállását, az komoly kihívás, de a Demokratikus Koalíció igyekszik szembenézni ezzel. Erről Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Gyurcsány úgy látja: a DK elvégezte, amit április után el kellett végeznie. Hozzátette: igazuk volt, amikor az ősszel ellenállást hirdettek – ezt az is mutatja szerinte, hogy ma az ellenállás molinója mögött vonul az ellenzék. alig van olyan nap, amikor ne tárgyalnának egymással az ellenzéki pártok. érzik a felelősségük súlyát. bátran viselkedtek a képviselők a parlamentben.

A DK elnöke azt reméli: őszre számos nagyvárosban egyetlen ellenzéki jelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével.

Gyurcsány példátlannak nevezte, hogy két hónapja az egész országban tüntetések vannak. Arra a kérdésre, hogy 2006 őszén nem ez történt-e, Gyurcsány puccskísérletnek nevezte a 12 évvel ezelőtt történteket. Arra a kérdésre, hogy miért változott meg a DK viszonya a 2006-os eseményekben kulcsszerepet játszó Jobbikkal, úgy reagált: nincs egyrészt-másrészt a kirekesztés elleni küzdelemben. De amikor egy színpadra álltak a Jobbikkal, akkor egy kirekesztésmentes országról beszéltek.

Szerinte meg kell győzni a jobbik egymillió szavazóját, hogy a problémáikra a válasz a polgári, európai Magyarország.

A DK elnöke szerint a december óta tartó tüntetéseken megszületett Orbán Viktor rendszerellenzéke –  úgy látja: ebből a rendszerellenzékből ellenhatalom születhet az önkormányzati választásokon. Úgy véli: nem lesz közös párt pár hónapon belül, de kialakulhat egy közjogi-közhatalmi ellensúly a kormánnyal szemben az önkormányzati választás után.

„Meg fogjuk verni Tarlós Istvánt Karácsony Gergely vezetésével”

– mondta az őszi esélyekről Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor „bajba fog kerülni”.

Forrás: atv.hu