"Ha a Fidesz nem változtat, ki kell tenni a néppártból"

HírKlikk 2019. április 24. 11:17 2019. ápr. 24. 11:17

Az Európai Parlament mostani ciklusának utolsó plenáris ülésén Strasbourgban az Azonnali csípte el egy rövid interjúra Róża Thunt. A lengyel néppárti EP-képviselő a jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) tagja, az egyik legaktívabb lengyel EP-képviselő. A politikus 2009 óta ül az EP-ben, 1989 előtt pedig olyan antikommunista ellenzéki szervezetek tagja volt, mint a Munkásvédelmi Bizottság vagy a Diák Szolidaritás Bizottsága.

Róża Thun az Azonnalinak elmondta, hogy a lengyelországi EP-kampányban nagyrészt belpolitikai témák domináltak, elsősorban Lengyelország EU-s tagságáról és európai szerepéről beszéltek sokat. Ugyanis a képviselő szerint a Jog és Igazságosság (PiS) kivezetné Európából Lengyelországot, ők pedig ezt nem akarják. Erről a PiS nem beszél, ugyanis a lengyelek túlnyomó többsége maradna az Unióban. De facto azonban a kormányzó párt mindenképpen kifelé viszi az országot, azzal hogy marginalizálja, gyengíti a pozícióját.

Ezzel szemben ők végig azt mondták, hogy az EU tagjai akarnak maradni és fontos az, hogy ők is megfeleljenek a közös szabályoknak és a közös ügyeket ők is alakítsák. Az olyan dolgokat, mint az LMBTQ-vita, azért tartja a PiS a közbeszédben, hogy tudjon azzal riogatni, hogy bizonyos fajta értékeket felszámol Brüsszel, és ezzel elijessze az embereket az EU-tól. Ez az egész azonban badarság - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, a Polgári Platform (PO) támogatta, hogy a Fidesz tagságát felfüggesszék és kivizsgálják a helyzetet.

"Ugyanis a magyar kormánypárt nem tartja be a demokrácia alapvető szabályait. Emellett folyamatosan támadja az EU-t, annak vezetőit mocskolja, továbbá antiszemita plakátkampányokat folytat az utcán, gondolok itt a Soros-kampányra. Emiatt, ha a Fidesz nem változtat a viselkedésén, ki kell őket tenni a Néppártból. Szerintem ebben az egész PO egyetért."

Forrás: Azonnali