Ha Biden kudarcot vall, jöhet egy új, az eredetinél tehetségesebb Trump

HírKlikk 2021. január 20. 19:06 2021. jan. 20. 19:06

A Financial Times kommentárjában úgy látja, hogy a 2. világháború óta egyetlen amerikai elnökre sem nehezedett akkora teher, mint most Bidenre, és erősen úgy fest, hogy rámegy a demokrácia, ha kudarcot vall. Hogy a mai, szerdai beiktatás előtt katonák özönlötték el Washingtont, az propaganda-ajándék a világ autokratáinak. Mondhatják, hogy lám, eddig tartott a híres liberalizmus.

A gond csak az, hogy a készültség feltehetőleg indokolt. Persze, nem mintha a tekintélyuralmi rendszereknek különösebben fényezniük kelleme magukat. A kínai gazdaság növekedési pályára állt, a pekingi vakcinákat viszik, mint a cukrot, Indonéziától Magyarországig. Ha Biden rendbe tudja tenni a gazdaságot, megszervezi a tömeges oltásokat, megnyugtatja a belpolitikát, akkor megállíthatja az USA tekintélyvesztését. A Nyugat ki van éhezve a sikersztorira – részben saját erkölcsei, részben a külső szavahihetősége miatt. Ha viszont kudarcba fullad az elnök próbálkozása, akkor alighanem végzetszerű lesz a kínai nyomulás. A keleti országot példának tekintik majd olyan rendszerek, amelyek nagyjából a többpárti demokrácia és az abszolutizmus közé sorolhatóak be. Az Egyesült Államokban pedig előkészíti a terepet a populista visszatéréshez, egy tehetségesebb Trump képében. 

Az elnököt és a liberális demokráciát az alapján fogják megítélni, hogy mennyire hozzáértő. Ráadásul pont akkor, amikor Amerika ereje már nem a régi a világban, a hazai közélete pedig olyan, mint egy rossz tévésorozat. Így ha felsül az új kormány, akkor az az autokrata agitprop tálalásában az egész liberalizmus fiaskóját jelenti majd. Mindezek alapján igencsak úgy tűnik, hogy ez a mostani amolyan „utolsó esély” – írta a lap. 

(A cikk az interneten csak előfizetők számára olvasható.)

Forrás: Hírklikk