Ha van chip a kinézett karácsonyi ajándékban, azonnal meg kell rendelni

HírKlikk 2021. szeptember 25. 09:00 2021. szept. 25. 09:00

A járvány 2020-ban alapjaiban forgatta fel a világkereskedelmet, és a felfordulás még idén sem ért véget. A chip hiánya is rengeteg késést okoz. Emiatt úgy tűnik, hogy az idei karácsonyi rendeléseket is érdemes a szokásosnál korábban átgondolni.

A globális konténerhiány miatt a szállítási díjak még az utóbbi hetekben is a járvány előtti szint sokszorosán álltak, nyáron pedig a délkelet-ázsiai járványügyi intézkedések okoztak leállásokat a világot termékekkel ellátó üzemekben. Mindezektől nem függetlenül, még mindig hiány van a világban alapvető építőipari termékekből vagy például az elektronikában és autóiparban széles körben használt chipekből – írja a G7.

A portál kíváncsi volt, hogy Magyarországon mennyire érdemes akár már szeptemberben megtervezni a karácsonyi ajándéknak szánt online rendeléseket, ezért megkereste a hazai e-kereskedelem nagyobb szereplőit az erre vonatkozó kérdéseivel.

Az Euronics és a MediaMarkt válaszai alapján chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékek rendelésénél lehet idén Magyarországon késedelemre számítani, sőt, olyan esetek is vannak, amikor a beszállítók bejelentik, hogy bizonyos termékeik nem lesznek már elérhetőek az idén. Az eMAG ezzel szemben csak annyit válaszolt a kérdésekre, hogy jelenleg nem tapasztalnak fennakadást a termékek ellátásában, „több hónapos távra viszont nem szeretnének jóslatokba bocsátkozni”.

A Media Marktnál azt tapasztalták, hogy a rendelkezésre bocsátható készlet mennyiségének változása mind gyártói, mind beszállítói oldalon általános probléma. Ennek több oka is van, ilyenek például a világjárvány okozta logisztikai nehézségek vagy az alapanyag-ellátottság hiánya. Minden olyan termékkörnél, amely chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmaz, konkrét hiány nem, de szállítási késedelem előfordulhat.

Fazekas Bálint, az Euronics (Vöröskő Kft.) kereskedelmi ügyvezetője is arról számolt be, hogy a chiphiány szinte minden népszerű termékkörre hatással van: a tévéknél áremelkedést okoz, az olyan termékköröknél, mint például a beépíthető konyhai gépek, az automata kávéfőzők vagy a stick porszívók pedig globális készlethiány van. Idén szándékosan megemelt készlettel mennek neki a karácsonynak az előző évek készletszintjeihez képest, hiszen látni, hogy az a termék érhető el biztosan a vásárló számára, ami már a raktárban van, a gyártók sorra jelentik be a csúszásokat vagy teljes lemondásokat.

Forrás: G7