"Habony Árpád rendkívül okos ember"

HírKlikk 2019. március 29. 08:39 2019. márc. 29. 08:39

Prőhle Gergely helyett Demeter Szilárd erdélyi író-filozófus került a Petőfi Irodalmi Múzeum élére.

Demeter Szilárd a Magyar Hangnak elmondta, hogy őt megtalálta a múzeumigazgatói feladat, ami elől nem hajolt el. Amikor decemberben megbízott főigazgatóként látta, mekkora a baj, akkor elsőként az intézményt magát szerette volna összekapni. Utána lehetőséget látott benne, hogy a magyar irodalom egészének helyzetét próbálják javítani.

Amikor Orbán Viktor egyeztetett vele, azt mondta, elolvasta az anyagot, nagyon tetszik neki, csinálják meg.

"Kérdezte, mi kell nekem ehhez. Mondtam, hogy pénz, anélkül nem megy, illetve függetlenség. Csak a miniszternek, illetve a miniszterelnöknek vagyok hajlandó referálni."

Újságírói kérdésre, miszerint igaz-e, hogy a Századvégben Habony Árpád bizalmi embere volt, elmondta, hogy a Századvégnél elég sokan dolgoztak Árpáddal.

„Fel tudom hívni telefonon, ő is engem, de ezen túl mi lenne a bizalmi viszony? Nem jártunk együtt csajozni. Ez már csak azért is ki van zárva, mert feleségem van. Nem a barátja, hanem a tisztelője vagyok. Rendkívül okos ember, aki szereti a hazáját, nemzetét. Van egyfajta nem tanulható látásmódja. Tudja úgy nézni a dolgokat, hogy kibillenti az embert a komfortzónájából, és ebből mindig jó dolgok születnek.”

Forrás: Magyar Hang