Hadat üzent a Facebook a politikai propagandának

HírKlikk 2020. június 5. 11:27 2020. jún. 5. 11:27

A közösségi oldal mostantól felhívja a felhasználók figyelmét arra, ha a kormányzati médiumok híroldalára tévednek a közösségi oldalon. Az orosz Sputnik és a kínai China Daily már meg is kapta a címkéjét.

A Facebook még 2019-ben jelentette be, hogy elkezdi majd felcímkézni azokat a híroldalakat, amelyek részben vagy egészében kormányzati irányítás alatt állnak. Most kiderült, a cég nem üres ígéretet tett: a közösségi oldal valóban elkezdte megjelölni ezeket az oldalakat. Ezzel egyidőben, azt is megtiltják, hogy a hirdetéseik az Egyesült Államokban is megjelenjenek.

A lépést a Facebook azzal indokolja, hogy a kormánymédiában megjelenő hírek egyértelműen egy politikai stratégia részét képezik, ezért az olvasóknak tudniuk kell arról, hogy amit látnak, arra a kormány is hatással van.

Több híroldalt már fel is címkéztek, például az 1,2 millió követővel rendelkező orosz állami irányítás alatt álló Sputnikot.

A Facebook nem az első, amely a kormánymédia megjelölésével próbálkozik. A YouTube 2018-ban kísérleti jelleggel szintén elkezdte megjelölni ezeket a forrásokat, a módszer alkalmazása viszont meglehetősen következetlen volt – írja a The Verge tudósítása alapján a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu