Hadházy: Közelíti a félmilliót az aláírók száma

vazsu 2019. február 22. 13:06 2019. feb. 22. 13:06

Nagyjából 450­ ezerre becsüli Hadházy Ákos az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelő eddigi aláírók számát. A független országgyűlési képviselő megkeresésünkre elmondta: a tervek szerint február végén-március elején tudnak majd pontos számot mondani.

Az eddigi trendekből becsült adat szerint közelíti a félmilliót az aláírások száma, ez nagyjából a fele annak, amit a kezdetben célként tűztek ki maguk elé Hadházyék. Utoljára adat közvetlenül Karácsony előtt jelent meg, akkor 380 ezres számról volt szó. A gyűjtést szeptemberben indították, és szeretnék elérni, hogy a májusi Európai Parlamenti választásokig egymillió aláírás gyűljön össze.

Tavaly még elsősorban közterületeken, kitelepült pultoknál, illetve különféle demonstrációkon gyűjtötték az aláírásokat, az idén már házról-házra kopogtatva is igyekeznek az aktivisták minél több embernél elérni, hogy aláírásával is demonstrálja: követeli a kormánytól, hogy hazánk is csatlakozzon a majd 2020-ban felálló Európai Ügyészséghez, amely – szemben az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) – rendelkezni fog nyomozati jogkörrel a tagállamokban. A részvétel azonban önkéntes, s Magyarország már kinyilvánította, hogy nem csatlakozik, arra hivatkozva, hogy az igazságszolgáltatáshoz tartozó ügyeket a nemzeti szuverenitás részének tartja.

Ugyanakkor általános vélemény szerint a kívülmaradás Orbánéknak az olyan ügyek miatt áll az érdekükben, mint például az Elios-botrány. Merthogy hiába juttatta el az OLAF a magyar rendőrségnek azt az aktát, amely szerint 35 rendellenességet találtak a 2011-2015-ben 43,7 millió eurós uniós forrásból (az akkor még az Orbán-vő, Tiborcz István érdekeltségébe tartozott cég által) végrehajtott önkormányzati közvilágítási projektnél, a magyar nyomozó hatóságok eljárást végül nem indítottak.