Hadházy: összeomlott az állategészségügyi rendszer

HírKlikk 2020. február 7. 09:12 2020. feb. 7. 09:12

Gyakorlatilag összeomlott az állategészségügyi hatósági rendszer Magyarországon – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Az okokról szólva, Hadházy a Népszavának mondta: a közigazgatás átalakítása során, az állategészségügyet alárendelték – ahogy fogalmazott: az „arrogáns pártkatonák” által irányított – kormányhivataloknak. Az alulfizetett hatósági állatorvosok pedig elvándorlással tiltakoztak a nyakukra ültetett szakmaiatlan vezetés ellen.

Ennek pedig súlyos következményei lehetnek, mert például a képviselő szerint, a járási főállatorvosi állások sorozatos megszűnése is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar hatóságok nem tudták feltartóztatni az afrikai eredetű sertéspestist és a madárinfluenzát.

A civilben állatorvos képviselő elmondta: tudomása szerint Tolna megyében a szakemberhiány miatt összevonták öt járás feladatait, így két főállatorvosnak kell felelnie ekkora területért. Szerinte Baranya megyében sem jobb a helyzet: ott már csak 24 hatósági állatorvos van, míg néhány éve még ennek a többszöröse volt.

Forrás: Népszava