Hadházy: vannak még meredek információink

NVZS 2020. január 21. 11:48 2020. jan. 21. 11:48

„Vannak még kastélyok, s vannak még szép számmal olyan ügyek, amelyekben a helyi hivatal nem hajlandó válaszolni építési engedélyekkel kapcsolatos kérdésekre... Vannak továbbá nagyon meredek információink, amelyeket ellenőrizni kell, mielőtt a nyilvánosság elé lépek” – mondta Hadházy Ákos, akitől azt kérdeztük, mire készül az Orbán Viktorhoz ilyen-olyan módon, családi alapon köthető hatvanpusztai majorsággal kapcsolatos nyomozása után. „De hiába mutatok be hétről-hétre olyan ügyeket, amelyekbe kormányok szoktak belebukni, nálunk mindaddig nem lesznek komoly következményei ezeknek, amíg a médiaviszonyok meg nem változnak” – szögezte le.

„Vannak még meredek információink”

A független parlamenti képviselő ma reggeli Facebook posztjában táblázatokkal, térképpel, fényképekkel illusztráltan, részletesen beszámolt arról, hogyan bontotta ki az igazságot a hatvanpusztai majorság ügyében. Abban az ügyben, amelyben feketén-fehéren tetten érte Orbán Viktort, amint kamerák, mikrofon által rögzítetten hazudott a közelmúltban tartott kormányinfó/sajtótájékoztató keretében kapott kérdésre válaszolva. „Annyit tudok mondani, hogy majorság épül, minthogy ez mindig az is volt” – hazudta évindító sajtótájékoztatóján a kissé zavarban lévő miniszterelnök a HVG kérdésére, hogy mi épül a családja hatvanpusztai birtokán (amint az az itt megtekinthető RTL-híradórészletben is látható).

Minden út a nyilvánosság problémájához vezet

Az ügyet aprólékos és hosszadalmas terepmunkával felfedő Hadházy Ákos a Hírklikknek most elmondta, hogy „ezzel az üggyel jogilag nincs már tennivaló. Számomra innen kezdve, az az izgalmas, hogy hány emberhez fog eljutni a híre annak, hogy mi megy Magyarországon, ahol van egy király, aki királyi palotát építtet magának, s az erre vonatkozó kérdésekre durva hazugságokkal ’válaszoltak’”. A képviselő szerint ijesztő, ahogy Orbán hazudott, de éppen ennyire félelmetes, hogy hazudott a kormányhivatal, amely szándékosan félretájékoztatott egy országgyűlési képviselőt.

„Van bennem nem is kicsi kíváncsiság azzal kapcsolatban, hogy mekkora nyilvánosságot kap ez az egész extrém hatvanpusztai építkezés ügye, beleértve azt is, hogy a ’magyar király’ konkrétan hazudott” – mondta Hadházy, akinek azonban nincsenek illúziói, már csak azért sem, mert „információim szerint, egyes sajtótermékeknél szabály mondja ki, hogy a miniszterelnökről és családjáról nem szabad írni”.

Valódi bürokráciacsökkentés vagy valami más?

A posztból az is kiderül, hogy – és ez is végtelenül sokatmondó, egyben ijesztő –, hogy Hadházy kérdését több hónapig tartó ignorálás után, egy nappal azt követően válaszolták meg, hogy nyilvánosságra hozta a vele történő packázást. Közben meg is kapták az iránymutatást, hiszen Orbán (a fent idézett mondatában) azt mondta, hogy majorság épül – így a kormányhivatal építési osztálya már ezt írta bele újabb verziójába, miközben más forrásokból szerzett információk alapján tudható garázsról és lakóépületről mélyen hallgatott. „Azaz egy éjszaka alatt az apparátus készen állt az igazodásra” – összegezte Hadházy, aki szerint ez a vetület ugyan megérhetne jogi lépéseket, de a Polt-felügyelte ügyészséget ismerve, abból is csak félretájékoztatás lenne.

Másutt kormányok buknának bele

Mire készül most, hogy láthatóan ebben az ügyben ő már megtette, amit meg lehetett tenni? – kérdeztük a képviselőt. „Vannak még kastélyok, s vannak még szép számmal olyan ügyek, amelyekben a helyi hivatal nem hajlandó válaszolni építési engedélyekkel kapcsolatos kérdésekre... Vannak továbbá nagyon meredek információink, amelyeket ellenőrizni kell, mielőtt a nyilvánosság elé lépek” – válaszolta.

Emlékeztetett arra, hogy hétről-hétre mutat be olyan ügyeket, amelyekbe másutt kormányok buknak bele, de nálunk – a médiaviszonyok miatt – semmi nem történik. Habár erre a hatvanpusztai ügyre – éppen a miniszterelnök és családja érintettsége folytán – igen nagy figyelem irányul, vannak ennél sokkal durvább ügyek is. Hadházy ilyennek tartja például az olyanokat, amikor a legszegényebbeknek adott uniós pénzeket egy primitív séma alapján, folyamatosan ellopják behatárolható csoportok.

Van még feladat bőven

„Az ellenzéknek is üzenem: hiába lesznek ilyen és hasonló ügyek, a buktatás esélye kicsi mindaddig, amíg nem állítjuk meg a kormánypropagandát”. Ugyanis nem jut el az információ az emberekhez, vagy ha eljut, akkor hazugságok özönével semlegesítik a tényeket.

Habár valamelyest segít e helyzeten az, hogy az októberi önkormányzati választásokon nyertes városokban, településeken elért győzelmeknek köszönhetően, mintegy hárommillió ember valódi helyi médiából is kaphat információkat, de nagyon nagy önbecsapás, ha valaki azt állítja, hogy ez pótolja a kormánypropaganda megfékezésének szükségességét. „Azt, hogy a közmédiát új, konszenzusos vezető irányítsa, továbbá, hogy állítsuk le a fizetett hirdetéseket a közmédiában” – sorolta Hadházy. Hozzáfűzte: „továbbra is küzdeni kell a valódi sajtóért, a propaganda leállításáért”.

Akit apró részletekig érdekel a hatvanpusztai építkezés, az akörüli sumákolás, hazudozás, akit érdekelnek a tények, az Hadházy itt elérhető Facebook posztjából tételesen megismerheti a teljes történetet.