Hajós András elegánsan, de határozottan küldte el Gönzit a picsába

HírKlikk 2017. április 1. 14:53 2017. ápr. 1. 14:53

Hajós András a Facebookon reagált Gönczi Gábor válaszára a TV2 undorítóságának tárgykörében. Az előzményekről azt kell tudni, hogy Hajós azt mondta a Blikknek, hogy hánynia kell a Tényektől, mire Gönczi visszakommentelt neki, miszerint Hajós olyan, mint azok, "akik beülnek egy drága étterembe, majd miután végig ették az öt fogást, az utolsóba beleköpnek egyet, és visszaküldik, hogy pocsék az étel." Hajós sem hagyta szó nélkül. Itt a válasza:

"Kedves Gábor!

Valóban durva szavakat használtam, megértem, hogy sértve érzed magadat. Sajnálom, és köszönöm, hogy a mai szokásoktól eltérően, még sértettségedben is emberi hangon reagáltál. Ugyanabban a szakmában dolgozunk, csak más-más ágon. Te szerkesztett szöveget mondasz be, én meg a saját improvizált gondolataimat. Ez utóbbiba óhatatlanul becsúszik időnként egy-egy durvább megfogalmazás, amiért állnom kell(szoktam is) a sarat.

Viszont, miközben sajnálom, hogy bánt Téged és kollégáidat, de nekem ez a véleményem. Sietek hozzáfűzni, hogy miközben ez a véleményem, nem gondolom, hogy a Tények c. műsort be kéne tiltani, nem gondolom, hogy akik ott dolgoznak, azok árulók, sőt, számomra nem felfoghatatlan, hogy vannak olyanok, akik hisznek abban, amit ott csináltok, és még azt is teljességgel el tudom fogadni, hogy sok nézőnek mindez tetszik.

Én ebben semmi kivetnivalót nem találok, ilyen a közélet. Furcsa is lenne tőlem, ha pont én akadnék fenn azon, hogy valaki határozott politikai elkötelezettséggel vagy konkrét ideológiai irányultságtól vezérelve tévézik.

Hiszen ezt csináltam a Heti Hetesben magam is, nagy élvezettel, őszintén. Minden ott elhangzott mondatomat vállalom, még a tévedéseimet is. Bizony sok ott elhangzott mondatomért hánytak tőlem vagy attól a műsortól sokan. Az ilyesmit a mi szakmánkban el kell tudni viselnünk. Ez a szólásszabadság és a demokrácia velejárója.

Persze megtehettem volna, hogy magamban tartom a véleményem. "Minek minősítgessük pont mi egymást" alapon. Egy országos televízió hírműsora azonban komoly hely, óriási hatással, nagy felelőséggel. Ott nem kornyikálás meg viccelődés vagy vetélkedés zajlik, hanem tájékoztatás. Olyan közügyekről szól, amelyek mindannyiunk életét érintik, a mi országunkról szól, a választópolgárokat befolyásolja döntéseikben. Egy hírműsorban a közös Hazánk dolgairól van szó. Egy hírműsor tehát mindig - mindannyiunké. Hozzászólhatunk mindannyian.

Gábor, a te munkád közügy! A te általad felolvasott mondatok, emberek sokaságát befolyásolják, rémitik, nyugtatják, győzködik, cáfolják vagy épp bátorítják. Nagy hatású helyen ülsz. A Tények láthatóan felvállaltan azonosul a kormány mindenkori álláspontjával, elősegíti az Orbán rendszer stratégiai céljait, valamint az egyik oldalon állva részt vesz a belpolitika természetes velejárójaként kavargó adok-kapokban. Láttunk már ilyet, fogunk is még. Másik csatornánál, másik országokban is. Ezen nem csodálkozom, a politika ilyenné lett. Nektek sem szabad viszont hüledezni, amikor ez a más véleményen lévő állampolgártársaitokból visszatetszést vált ki.

Ez így működik. Különösen, ha egy kormány - amelynek értelmezésem szerint nincs saját pénze, hisz csak az adófizetők pénzével rendelkezik, vagy hatalmi pozícióból piaci szereplőket kényszeríthet "önkéntes" támogatásra - kitöm egy tévét, cserébe azért, hogy a hírműsorától a fent felsorolt pontokban lojalitást vásároljon.

Egyszerűen fogalmazva: ha egy kormány a középső ujját a torkomba dugja, akkor hányok.És ezt el is mondom, ha rákérdeznek. És ezel nem én sz@tam oda, ahonnan eszem, hanem mások guggoltak a mi asztalunkra. Ennek semmi máshoz nincs köze. Ettől még lehet, hogy fogok a TV2-nél dolgozni, ha hívnak. Ettől én még ugyanúgy szeretlek, mint eddig, és ha egy fellépésen találkozunk, mint a múltkor, akkor majd kedvesen elbeszélgetünk, ha Te is akarsz. Én ugyanis nem hívő, nem pártkatona vagyok, hanem liberális demokrata, aki hisz a szabad szó erejében, és képes a másikat is elfogadni.

Ettől az egésztől nem állt meg a világ. A világ akkor állna meg, ha én nem mondhatnék véleményt, és erre te nem reagálhatnál. Jó ezt néha letesztelni. Mert szerintem vannak olyan vezetőink, akik nem bánnák, ha nem lennének viták, ellenvélemények, s ez bizony nekem rossz gyomor-közérzetet ad, tán ezért böffentettem fel egy kicsit csúnyábbat.

De talán nem is baj, hogy ez történt. Kellemetlen, de alkalmat ad a vitára, vélemények ütköztetésére. Én állok elébe."

Üdv,
Hajós András