Hamis és félrevezető az Orbán-kormány

NVZS 2019. március 11. 13:04 2019. márc. 11. 13:04

„A CEU-t kiszorították Magyarországról, a magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők” – szögezte le Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Nem felelnek meg a valóságnak a kormányzati állítások mindaddig, amíg Orbán Viktor nem biztosítja a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét” – tette hozzá.

Az idén január elsejével a magyar kormányzat saját törvénye, a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat a világszerte elismert amerikai akkreditációjú mester és doktori képzéseire Budapesten. Ez valójában azt jelenti, hogy a CEU-t elüldözték abból a városból, amely több mint 25 éve az otthona. Bár a magyar akkreditációját megőrizte, Budapesten nem működhet amerikai akkreditációjú intézményként. Ennek eredményeképpen 2019 szeptemberétől kénytelen Bécsbe áthelyezni minden amerikai akkreditációjú programját. – vázolta a helyzetet az Ignatieff által kiadott és portálunkhoz eljuttatott közlemény.

Az elnök-rektor szerint „egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra”. A helyzet megoldása azonban még most sem lehetetlen. Ha a kormányzat azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét. Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak.

Mint portálunk is beszámolt róla, Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője, a pártcsalád csúcsjelöltje három feltételt szabott a Fidesznek ahhoz, hogy bent maradhasson a Néppártban, s ezek egyike azt volt, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. A Fidesz és maga Orbán Viktor is most arról igyekszik beszélni, hogy a három feltétel – beleértve a CEU-ra vonatkozót is – gyakorlatilag teljesíthetetlen ultimátumot jelent.

Erről azt kommunikálják – Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója megfogalmazása szerint –, hogy „a Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében”, s hogy Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott.

Mint emlékezetes, Manfred Weber holnap Budapestre jön, hogy Orbán Viktorral vitassa meg az ellentétek esetleges feloldásának a kérdéseit, beleértve azt, amely a CEU kapcsán alakult ki Orbán és a Néppárt között.

Ami  CEU álláspontját illeti, korábban Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Hírklikknek úgy fogalmazott. Nem reménykedik abban, hogy néppárti nyomásra a magyar kormány józan álláspontra helyezkedne a CEU ügyében. Még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.