Handó Tünde: aranykor köszöntött be a bírósági szervezetben

HírKlikk 2019. február 19. 13:43 2019. feb. 19. 13:43

Elfogadta az Országgyűlés az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének beszámolóját a szervezet és Magyarország bíróságainak 2017. évi tevékenységéről.

Dr. Handó Tündét tavaly decemberben hallgatta meg a parlament igazságügyi bizottsága, valamint az Országgyűlés.

Az OBH elnöke akkor arról beszélt, hogy 2017 a felkészülés éve volt, mivel 2018. január 1-én lépett hatályba az új Polgári (Pp.) és a Közigazgatási Perrendtartás (Kp.), július 1-vel pedig az új Büntetőeljárási törvény (Be.).

Ilyen mértékű, gyakorlatilag a teljes eljárásjogot egyszerre megújító reform még nem volt a magyar jogtörténetben, de a 2012 óta folyamatosan fejlesztett képzési rendszer jelesre vizsgázott; az új kódexek bevezetése zökkenőmentes volt - közölte.  

Az OBH elnöke a 2017-es év eseményei közül kiemelte továbbá az Egri Törvényszék épületének felújítását, amelyben ezzel párhuzamosan alakították ki az első új, modern és egységes arculatú ügyfélközpontot. Kitért az OBH által irányított informatikai fejlesztésekre, így például az e-akta bevezetésére, amelynek célja, hogy az ügyfelek, jogi képviselőik, illetve a bírók bárhol, bármikor biztonságosan és könnyen kereshető módon hozzáférjenek ügyük irataihoz

Handó Tünde az MTI tudósítása szerint az általános vitában azt mondta, a kiegyezés kora óta nem látott aranykor köszöntött be a bírósági szervezetben.

 

Forrás: MTI