Handó Tünde, az elszabadult hajóágyú

HírKlikk 2019. július 16. 17:45 2019. júl. 16. 17:45

Az Európai Bírók Egyesülete (EAJ) riadót fújt az igazságszolgáltatás magyarországi helyzete miatt. A szervezet figyelmeztetett: a lengyel igazságügy problematikus fejlődése mellett a politika a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét is egyre inkább visszaszorítja. Kikapcsolták a bírákból létrehozott Országos Bírói Tanácsot, és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke „teljesen ellenőrizetlenül lép fel”.

Gerhard Reissner, az EAJ volt elnöke, jelenleg egy kerületi bíróság vezetője egy kollégájával tényfeltáró misszión járt Magyarországon, majd ezt követően egy hétfői bécsi rendezvényen szándékozott beszámolni tapasztalatairól. Előzőleg azonban a Die Presse című lapnak nyilatkozva ismertette a magyarországi igazságüggyel kapcsolatos fejleményeket az alkotmány 2010-es sietős átdolgozásától kezdve, és megállapította: az OBH, amelyet 2012-ben hoztak létre, nem csupán a bíróságok anyagi ügyeit kezeli, hanem hozzájuk tartozik a bírók és bírósági elnökök kinevezése is.

Elvben a bírák által megválasztott kollégákból álló Országos Bírói Tanácsnak kellene ellenőriznie az OBH ténykedését. Amennyiben Handó nem akarja elfogadni az illetékes testületek jelöléseit, akkor ehhez meg kell szereznie az Országos Bírói Tanács hozzájárulását. Ám Handó Tünde egyre gyakrabban átlép a javaslatokon, és önhatalmúlag választott személyeket nevez ki.

Amikor a tanács 2018 januárjában megerősítette ellenőrző tevékenységét, és bíráló jelentést adott át Handónak, a testület több tagja visszalépett, és az EAJ küldöttsége olyan jeleket lát, hogy ez Handó befolyására történt.

Handó Tünde erre felfüggesztette az együttműködést az Országos Bírói Tanáccsal, a tényfeltáró küldöttség szerint alighanem ez is hozzájárult ahhoz, hogy a testület kiegészítését célzó választás kudarcba fulladt.

A Magyar Bírók Egyesületének bírálatait azzal „honorálták”, hogy felmondták az irodabérletét, és csökkentették a pénzügyi támogatását. A tanács indítványozta a parlamentnek Handó leváltását, de hiába, és nem talált meghallgatásra az a javaslat sem, hogy újra egyensúlyozzák ki a hivatal és a tanács felhatalmazásait.

Forrás: Hírklikk