Hányszor hagyják még cserben a nőket a Fidesz EP-képviselői?

dr. Ujhelyi István 2020. március 8. 08:05 2020. márc. 8. 08:05

Miközben egy szál virággal, apró kedvességgel köszöntjük fel a hölgyeket a nemzetközi nőnapon, fontos emlékeztetni mindannyiunkat: ez a nap a történelmi baloldal egyenjogúságért való küzdelmének nagy ünnepe is. Eredete a munkásmozgalmi, jogvédő és jogérvényesítő kiállásból ered. Mindez azért is fontos, mert ha valaki komolyan gondolja a hölgyek tiszteletét, akkor a kirakati gesztusok helyett, valódi cselekedetekkel bizonyítja ezt. Utóbbiból pedig a jelenlegi kormány képviselői egyelőre elégtelenre vizsgáznak.

Miközben itthon fideszes parlamenti képviselők és közjogi méltóságok deklarálják, hogy a családon belüli erőszak legjobb ellenszere, ha a nők vitatkozás helyett inkább szülnek, a közéleti viták során pedig a legsuttyóbb beszólásokat is megengedik maguknak, addig a Fidesz európai parlamenti képviselői sorozatosan cserben hagyják a nőket a brüsszeli döntéshozatalok során. Ráadásul utóbbiról szeretnek csendben, fű alatt sunyítani.

Nem először tehát, de félek, hogy nem utoljára kell rámutatnom arra: a Fidesz EP-képviselői az elmúlt időszakban az Európai Parlamentben számos alkalommal szavaztak le olyan jelentéseket és javaslatokat, amelyek erősítették volna a nők, a családanyák helyzetét.

Tartózkodtak például annál az Arena-jelentésnél, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél is, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott. Tartózkodtak annál a Honeyball-jelentésnél, amely a menedékkérő nők speciális helyzetén javított volna. Tartózkodtak annál a tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. De tartózkodtak az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson is, pedig tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért.

Csak bízni tudok abban, hogy a jövőben a Fidesz nem csak szavakban és közpénzből forgatott marketing-videókban fog a nők jogai mellett kiállni, de érdemben tesz is érte. A kormánypárti EP-delegáció tagjai a mai nőnap alkalmából legjobban talán azt teszik, ha bocsánatot kérnek hölgy politikustársaiktól és minden nőtől, amiért az elmúlt időszakban érdekeikkel és jogaikkal szemben cselekedtek az uniós színtéren.