Harangozó: Orbán ne bújjon az amerikaiak szoknyája mögé

HírKlikk 2019. október 22. 08:21 2019. okt. 22. 08:21

A Microsoft-ügyről kérdezte Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő a kormányfőt az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Microsoft-ügyben az Egyesült Államokban lezajlott egy vizsgálat, és ez azt állapította meg: 2013-15 között Orbán Viktor kormánya idején a cég indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenszeket és szervizszerződéseket olyan közvetítőcégeknek, amelyek ezután már piaci áron értékesítették azokat a kormányzati intézmények felé, az adóhatóságnak és rendőrségnek is.

Megjegyezte: egy vizsgálóbizottság létjogosultságát alátámasztja az is, hogy nem csak ezek a szervek, hanem az igazságügyi tárca és a legfőbb ügyészség is érintett lehet. Azt firtatta, a kormányfő elrendeli-e a KEHI-vizsgálatot és a Fidesz frakció támogatja-e a vizsgálóbizottság felállítását?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta: azért nem rendel el KEHI-vizsgálatot, mert büntető-eljárás van folyamatban, és ezt kizárja a törvény. A vizsgálóbizottság-ügyében aszerint járnak el, ahogy a szocialisták képviselői ezt indítványozták. Folyamatban lévő büntetőeljárásban nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni - rögzítette a kormányfő.  

Hozzátette: a magyar kormány korábban is és most is azt az álláspontot képviseli, hogy minden szoftvergyártó cégtől közvetlenül szeretnének vásárolni. Semmilyen közvetítőre, harmadik szereplőre semmi szükségük nincs - jelentette ki. Megjegyezte: a probléma az, hogy ehhez az amerikaiak ragaszkodnak. A Microsoft nem hajlandó senkinek közvetlenül, így a magyar államnak sem eladni a termékeit, csak közvetítőkön keresztül.

Az ide vonatkozó visszaélések és szabályozások is az amerikaiakra tartoznak - közölte.

Harangozó Tamás úgy reagált, hogy ne bújjon a kormányfő az amerikaiak szoknyája mögé, ez az ügylet lezajlott. A harmadik magyar közvetítőcégnek nem írták elő, hogy lopják el a közpénzt - fogalmazott.

Orbán Viktor viszonválaszában ismét kijelentette: a magyar kormány működtet digitális rendszereket, ezek egy részét csak a Microsoft termékeinek a segítségével tudják működtetni, ezeket időnként meg kell vásárolni és frissíteni kell. Ők szeretnének közvetlenül vásárolni, de a cég erre nem hajlandó, ezért közbeszerzéseket írnak ki. Ha valamilyen visszaélés történik, büntetőeljárás indul, a legfőbb ügyész úgy döntött, hogy az amerikaiak kérésére ezt elindítja. Mi is várjuk ennek az eredményét - rögzítette a kormányfő.

Forrás: MTI