Harangozó Tamás: ennyire hülyének lenni még az alkotmányos jogok közé sem fér be

NVZS 2021. július 28. 17:07 2021. júl. 28. 17:07

Nem véletlenül hagyta sérülékenynek a rendszert a kormány, ez ugyanis kevésbé kínos, mint simán beblöffölni egy számot, amiről utóbb bebizonyítható, hogy nem valós, ami pedig egy kormányváltás után ki tud derülni. Ezt fejtette ki portálunknak a nemzeti konzultációs rendszer meghekkelésének ügye kapcsán Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azonban a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy a kormány veszi magának a bátorságot, és egy olyan állampolgár ellen indít eljárást, aki etikus hekkerként bemutatta, hogy mekkora a biztonsági rés a rendszeren. 

Ahogy portálunk is beszámolt róla, egy etikus hekker 12 órán át élőben közvetítette egy videómegosztó portálon, ahogyan a nemzeti konzultáció oldalán egy program ezrével töltögeti ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket. A kormány erre nem a saját berkeiben kezdte el keresni a felelősöket, hanem büntető feljelentést tett, azt állítva, hogy a nemzeti konzultáció oldalát támadás érte. 

Nem először fordult elő sem a hekkelés, sem az azt követő kormányzati büntetőfeljelentés. Tavaly, ugyanez az etikus hekker – aki egyébként a 168 óra szerint a Fidesz korábbi kampányguruja – programozott automatikus kitöltő robotottal nyúlt bele az akkori nemzeti konzultáció oldalába.

Tomanovics Gergely az idei akciójához a következő megjegyzést fűzte: „Az idei nemzeti konzultációt kicsit bonyolultabb automatikusan random kitölteni, de nem túl sokkal. Csak várni kell két-három másodpercet, amíg a robot megkapja a generált címre az e-mailt. A bot amúgy sokkal gyorsabb lenne, csak a videó kedvéért van beépítve késleltetés, hogy látható legyen, amit csinál – egyébként percenként úgy 25-30 konzultációt tudna kitölteni”.

Ám hiába kedveli a kormány a smiley-kat (amelyeket előszeretettel használ a nemzeti konzultációhoz is kapcsolódó órásplakátjain) nem díjazta sem azokat, sem a hekker ügyességét és nyíltságát.

Az MSZP pedig nem díjazza a kormány lépését. Ezt közleményében is tudatta, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes pedig a Hírklikknek ezen is továbbmenve leszögezte: azonnal vonják vissza a büntetőfeljelentést az ellen, aki legalább bemutatta a rendszer sebezhetőségét, továbbá haladéktalanul nevezzék meg a házon belüli felelőst. 

De a lényegesebb – fejtette ki – az a kérdés, hogyan veszi magának a bátorságot a kormány ahhoz, hogy egy olyan állampolgár ellen tegyen büntetőfeljelentést, aki etikus hekkerként bemutatja, hogy mekkora biztonsági rést hagytak a rendszeren? Az ellen tesznek büntetőfeljelentést, ahelyett, hogy nyilvánosságra hoznák annak a felelősét, akinek köszönhetően – immár egyébként másodjára – most sem sikerült biztonsági rés nélkül megalkotni a rendszert – mondta felháborodva. 

Harangozó szerint a kormány nem véletlenül hagyhatta sérülékenynek a rendszert, ez ugyanis kevésbé kínos, mint simán beblöffölni egy számot, amiről utóbb bebizonyítható, hogy nem valós, ami pedig egy kormányváltás után ki tud derülni. Arra jó ez az egész ügy, hogy most már legalább világosan láthatja mindenki: bármilyen eredményt is mondanak be a végén a kitöltők számát illetően, annak semmi relevanciája nem lesz, hiszen azt senki meg nem tudja ítélni, hogy ők maguk vagy egy etikus hekker nyúlt bele a rendszerbe – mutatott rá a szocialista politikus.

A magyar kormánynak – az ügyfélkaputól kezdve – számtalan kommunikációs rendszere van, számos titkosított rendszert működtet, azaz tűpontosan kell tudnia, hogyan kell kizárni bármilyen rést a biztonságon – emlékeztetett Harangozó, felidézve a tavalyi esetet, „ami után nem lehet véletlen, hogy most is sebezhetőnek hagyták a nemzeti konzultáció oldalát”. Mindenesetre „ennyire hülyének lenni még az alkotmányos jogok közé sem fér be” – szögezte le Simicska Lajos elhíresült („Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni”) kijelentésének a helyzetre illő átfogalmazásával.