"Harc indult a Fideszen belül"

HírKlikk 2018. augusztus 18. 15:10 2018. aug. 18. 15:10

"A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt" – ezt Pálinkás József, a Fidesz korábbi oktatási minisztere mondta a Magyar Hangnak. A kormányszóvivő erre úgy reagált, a korábbi miniszter csak megsértődött, amiért leváltották a Innovációs minisztérium éléről. A Policy Agenda elemzője szerint pedig inkább egy Fideszen belüli belső harc rajzolódik ki.

Pálinkás József szerint ma Magyarországon szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál, és egyre távolabb kerülünk a teljesítményeken alapuló világ ideájától. A Magyar Hangnak adott interjújában úgy fogalmaz, hogy a véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Szerinte pontosan ez történik most a tudósokkal, értelmiségiekkel, a Magyar Tudományos Akadémiával.

Pálinkás hozzátette: hiányzik az intelligens közbeszéd, és emiatt terjed a durva, arrogáns viselkedésmód. "Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál".

A populizmus viszont szerinte nem működik hosszú távon - azt mondja, "az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is", így számára csak az a kérdés, mikor mond csődöt a populista politika.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont csak a sértettség beszél Pálinkás Józsefből, aki már a CEU ügyében is szembe ment a kormányzati támadással. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén Palkovics László váltotta Pálinkást a Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén.

A Policy Agenda vezető elemzője szerint Pálinkás nyilatkozata arra mutat rá, hogy harc folyik a Fideszen belül - bár a korábbi miniszter szerinte nem a Fidesz teljes politikáját kritizálta.

Kiss Ambrus szerint fontos, hogy amikor ezeket a nyilatkozatokat nézzük, akkor ne azt lássuk, hogy Pálinkás a Fidesz ellen, vagy a kormány ellen beszél. "A kormányon belüli egyes érdekcsoportok ellen beszélnek, hiszen azért nehéz azt mondani egy 2018 tavaszáig egy erős hivatalt ellátó személyre, hogy ő kormányellenes lenne" - mondta az elemző.

Hozzátette: az interjúból az válik nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz túl nagy ahhoz, hogy ne forduljanak elő benne ideológiai és kulturális nézeteltérések.

Forrás: atv.hu - sztarklikk.hu