Harmadikutas médiavonallá is szilárdulhat az Index

Harkai Péter 2020. november 26. 07:06 2020. nov. 26. 07:06

Még koránt sincs leírva a patinás portál megkopott nimbusza, annak ellenére sem, hogy a törzsgárda levonulása után, a pillanatnyi állapotában főszerkesztővel sem rendelkezik és egyre közeledik a NER-hez. Megkérdeztük Szalay Dániel média-szakújságírót.

A jelek szerint, a portál státusza egyelőre a se lenyelni, se kiköpni fázisában akadt el. A kérdés ma még tisztázatlannak tűnik, a látványos bukást egyelőre elkerülő hírportálnál, még akkor is, ha a NER-hez köthető Indamédia tulajdonába került a napokban és az előző szerkesztőség távozását követő Szombathy Pál és helyettese, Sztankóczy András is távozott a portáltól. 

A több mint bonyolult tempózással, de egyelőre a víz fölé tartott fejjel evickélő Index aktuális vezérkara tulajdonképpen a látens tulajdonosi jogait érvényesítette, amennyiben az Indamédia meghatározó szerepéről még a távolabbi időszakra tekintve sem feledkezhetünk meg. Starcz Ákos, az Index hétfőn kinevezett új vezérigazgatója a Media1-nek beszélt elsőként a terveiről és arról, miért volt fontos, hogy az Indamedia visszavásárolja az Index.hu Zrt.-ben a tulajdonrészét. A külső szemlélő számára egyre kuszábbnak tűnő állapotról a Media1 főszerkesztőjét kérdeztük, annak megvilágítására, hogy a már NER-közeliből NER-tulajdonná váló portállal vajon milyen szándéka lehet a régi-új vezetésnek és rajta keresztül a kormánymédiának.

Amint arról a Media1 részletesen és folyamatosan beszámolt, az Index egyfajta módon eddig is az Indamédia kezében volt, mivel innen kapták eddig is az infrastruktúrát, az eszközállományt, lényegében a fizetést, miután a reklámfelületek értékesítése is a cég feladata volt. Ráadásul hitelezett is az Index.hu Zrt-nek, ami több százmilliós tartozást jelentett egészen a közelmúltig. „Erre hivatkozva vártak az Indextől egy olyan üzleti stratégiát, amivel biztosítva láthatják a tartozás kiegyenlítését” – osztotta meg információit a Hírklikkel Szalay Dániel. Véleménye szerint, miután bekövetkezett a szerkesztőségi gárda széthullása és távozása, már kevésbé volt szükséges az addigi alapítványi formával elrejteni a tényleges tulajdonost, amivel kapcsolatban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még Simicska Lajos rafinált lépésének eredménye volt. Így most minden egyszerűbbé vált és az Indamédia, mint tulajdonos közvetlenül érvényesítheti bármilyen akaratát az Index működésével kapcsolatban, semmint egy áttéten, a Magyar Fejlődésért Alapítványon keresztül.

Az új konstrukcióval közelebb került a NER-hez a médiatermék, tekintve, hogy az Indamédia tulajdonosa felerészben az a Vaszily Miklós, aki többek között a TV2, a kimúlt Echo TV elnökeként, a Pesti TV társtulajdonosaként is ismert. Miután az Origónál véget ért a tevékenysége, ahonnan elbocsátotta Sáling Gergő főszerkesztőt, az MTVA vezérigazgatója is volt. A tulajdonosváltásról Szalaynak Starcz Ákos, az Index új vezérigazgatója úgy nyilatkozott magyarázólag, hogy alapvetően gazdasági okok kényszerítették ki, ami megfelel a tényeknek, mivel a portál bevételei jelentősen estek az utóbbi időben, nem mellékesen a járványhelyzet okozta gazdasági vákuum miatt is.

Szalay a történtek ellenére, figyelemreméltónak véli azt a tényt, hogy – eltekintve a különböző látogatottsági technikáktól és azok mérésétől, de – a nyári traumát követően, általánosságban visszakapaszkodott a site az élbolyba, ami bár labilis, de lényegében második helyet jelent jelenleg az Indexnek. Történt mindez annak ellenére, hogy a vezetés az elmúlt időszakban szinte havonta változott: néhány hónap után az új főszerkesztő-helyettesnek szánt Mandiner-alapító Balogh Ákos Gergelytől vált meg Szombathy Pál, akitől most az új tulajdonosi garnitúra vált meg, pontosabban Szombathy azt már nem vállalta, hogy a vezérigazgatói posztról leváltva, mindössze főszerkesztő maradjon.

A Media1 alapító-főszerkesztője szerint mindez meglepő módon nem rengette meg a portál tartalmi részét, ami a várakozások ellenére, egyelőre nem „origósodott” el, bár akadnak kifogásolható esetek, de általánosságban nem nyomta rá – láthatóan – a bélyegét a NER. Szalay szerint ennek több lehetséges magyarázata is akadhat. A legéletszerűbb, hogy megmaradt még mindig egy olyan olvasótábor, amit nem lehet kicserélni és talán a szándék sincs meg, hogy elriasszák őket a középszerű propagandapolitizálással. Tetszik, nem tetszik, ezt a közönséget a KESMA eddigi mechanizmusától eltérően, finomabb lépésekkel és rászánt idővel akár befolyásolni is lehet, „visszafogottabban neresíteni”, mint azt eddig megszoktuk a kormánypropagandától. Azt sem tartja kizártnak, hogy a hatalom okult az Origó esetéből és belátta, hogy azt az arculattervezést még egyszer nem kellene bevetni, mert kontraproduktív lehet és többet vesztenének, mint hozna a szándék.

Orbán médiastratégiája eddig – amint mondani szokás – egyszerű volt, mint az ék: legyen egy ellenzéki tévé, egy rádió, egy napilap a több száz kormánykézben lévő médiaterméket összefogó KESMA-val szemben. Most úgy tűnik, picit finomítanának a helyzeten és észszerűnek tartanák néhány felület lagymatagon tartását is, ez például kijelölhet egy harmadikutas jövőképet az Indexnek. Szalay szerint nagyon óvatosan és finoman kell ezt az áthangolást elvégezni, de korántsem kizárt, hogy van rá szándék. Kiemelte azt a tényt, hogy figyelemreméltó az Index jelenlegi stábja, mivel van benne elég sok balos, jobbos, ex-jobbikos politikus is, de találni liberálisként elkönyvelhető munkatársak is, de sikerült megnyerni ex-Magyar Nemzetből ex-Magyar Hangos nevet is. Mivel jelenleg csak a helyettesi pozíciót tölti be Kitzinger Szonja és Fekete-Szalóky Zoltán, sok múlhat azon, sőt, talán minden eldől akkor, amikor kiderül, kit neveznek ki az új főszerkesztői posztra, ami beszédes döntés lesz – nyilatkozta a Hírklikknek Szalay Dániel, a Media1 alapító-főszerkesztője.