Három csapás vár Orbánra

HírKlikk 2019. szeptember 26. 06:47 2019. szept. 26. 06:47

Nem is olyan kényelmetlen pozíció a Fidesznek az Európai Néppárt felfüggesztett tagjának lenni. A HVG cikke viszont arra hívja fel a figyelmet, hamarosan három területen is nehéz meccsek várnak Orbán pártjára.

Ludas Matyi-effektus érvényesülhet a Fidesznél európai politikai színtéren, írja a HVG. Miután Orbán Viktor meghatározó szerepet játszott Ursula von der Leyen bizottsági elnöki megválasztásában, hirtelen nem lett neki olyan fontos a néppárti sarokba ültetés, azaz a tagságának felfüggesztése. A Fidesz felfüggesztése korábban ugyanis nyugtalanította a pártot, de Von der Leyen megválasztásával a pozíció kényelmessé vált.

A lap szerint a sikerre nemsokára hármas csapás következhet:

- Zágrábban néppárti kongresszus lesz, ahol a párt nem szólalhat fel és egy számára kellemetlen figura is elnyerheti a pártszövetség alelnöki tisztségét;

- Megkezdődik a néppárti bölcsek tanácsának érdemi munkája (Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke), ők a Fidesz jogállamisági tesztjét fogják elvégezni, és itt is elképzelhető, hogy csapásokat kell Orbánnak elszenvednie;

- Megindul az uniós költségvetés vitája, amelyben az európai domináns jobbközép és baloldali erők elérhetik, hogy az uniós források kifizetését a jogállami elvárások teljesítéséhez kössék.

Probléma lehet még Trócsányi László fideszes biztosjelölt megválasztása, amely előtt még tornyosulhatnak néppárti akadályok is, sőt jelenleg még a meghallgatása sem kapott zöld utat.

Forrás: HVG