Hárompárti javaslat az előválasztás második fordulójára

HírKlikk 2021. szeptember 28. 18:45 2021. szept. 28. 18:45

Történelmi pillanatnak és döbbenetes sikernek nevezte keddi online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Csárdi Antal az LMP és Tordai Bence, a Párbeszédes országgyűlési képviselője az ellenzéki előválasztás addigra több mint félmilliós részvételét. A politikusok egy hárompontos javaslatcsomaggal is előálltak a második fordulóval kapcsolatban.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, a nagy részvételi számokból látszik, hogy „Egy ilyen tíz éves autoriter rendszerben az emberek igenis igénylik a demokráciát, igénylik azt, hogy beleszóljanak a közéletbe, beleszóljanak a politikába, szeretnék, ha bevonnák őket”.

Elmondta, büszke rá, hogy a civilek és a pártok összefogva, megteremtették ehhez az előválasztás platformját, illetve politikustársai nevében is megköszönte a támogató, lebonyolító aktivisták kitartó munkáját.

A szocialista politikus emlékeztetett, az előválasztás első fordulójának kedd esti lezárásával a verseny véget ér az ellenzék egyéni jelöltjei számára, azonban a győztes miniszterelnök-jelöltről döntő második forduló még hátra van.

Mivel az előválasztás alatt mindnyájan azt tapasztalták, hogy időközben megnőtt az online szavazásra az igény, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nevében javasolta, hogy akik az első fordulóban online regisztráltak és azonosították magukat, azoknak a másodikban ne kelljen még egyszer „sorban állniuk”. Az MSZP társelnöke aláhúzta, ez nemcsak az online bővítést szolgálná, de ez az emberek kérése is.

„Jól lehet látni, hogy a választók rendkívül aktívan érdeklődnek az előválasztás iránt” – mondta Csárdi Antal, előrevetítve, hogy a második fordulóban sincs ok kisebb részvételre számítani. A három párt második javaslatát tolmácsolva kérte, hogy az előválasztás második fordulója október 9. és 16. között kerüljön megrendezésre, benne két hétvégével is, hogy a lehető legtöbben részt tudjanak rajta venni. „Mindannyiunk érdeke, hogy mind az online kapacitások, mind a sátorkapacitások rendelkezésre álljanak, ehhez meggyőződésünk, hogy nagyon fontos, hogy mind a két hétvége rendelkezésre álljon a szavazási időszakban” – tette hozzá az LMP-s képviselő.

Tordai Bence mondta el a pártok harmadik javaslatát, hogy a második fordulóban az egész ország legyen egyetlen választókerület, tehát lakhelytől függetlenül, mindenki, mindenhol szavazhasson. „Ez nagyon nagy segítség lenne az embereknek” – jegyezte meg.

A Párbeszéd politikusa egy Szabó Tímeát érő fizikai atrocitásra is felhívta a figyelmet, amit egy Fidesz-szimpatizáns követett el kedden a Párbeszéd társelnöke ellen a Széll Kálmán téren. „Ennek okán szeretném üzenni Orbán Viktornak, hogy vonja vissza a csahosait, csavarja le a gyűlölet-potmétert, állítsa le a Bayer Zsoltokat meg a Kocsis Mátékat, mert egész Magyarországhoz méltatlan az, hogy idős embereket felhergelnek, és addig uszítanak a revolvermédiájukkal, amíg ilyen fizikai atrocitásra vetemednek” – szólított fel.

Végezetül Tordai emlékeztetett, kedd este 8-ig még lehet szavazni és kérte a választókat, hogy éljenek a lehetőséggel.

Forrás: Hírklikk