Hat perc alatt megtudhatja, miért nehezebb a roma gyerekek élete

HírKlikk 2020. november 28. 09:30 2020. nov. 28. 09:30

A Rosa Parks Alapítvány YouTube csatornájáról már letölthető a romákkal szembeni rendszerszintű megkülönböztetésről szóló, a „Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” című, hat perces magyar rajzfilm.

A magyar film ötletét az Egyesült Államokban a feketékkel szembeni rendszerszintű rasszizmusról (systemic racism) készült animációs film adta, ami Amerikában virális videóként többmilliós nézettséget ért el. A film népszerűségét a végtelenül egyszerű nyelvnek, a világos gondolatoknak és a kedves animációnak köszönheti. Így fordult elő, hogy a filmet számos híresség (Natalie Portman, Reese Witherspoon) is megosztotta Facebook-, Twitter-, vagy Insta-oldalán, írta meg a hvg.hu.

A film alapötlete, hogy két a két gyerek és felmenői életén keresztül mutatja be, miért egészen mások már a születésük pillanatában egy roma és egy nem roma gyerek életpálya-kilátásai. Miért van az, hogy egyiküknek szinte semmi esélye arra, hogy a születéséből származó társadalmi hátrányait élete során csökkentse, azaz hogyan válnak a hátrányok generációról generációra örökletessé? A nagyon egyszerűen felépített filmből gyorsan és világosan kiderül, hogy a romák elleni előítéletesség beszivárog mindenhová: az intézmények működésétől az emberek romákról alkotott, gyakran hamis elképzeléseibe. Történelmi kontextusba helyezve teszi érthetővé a romák társadalmi kirekesztésének mozgatórugóit. Ezen keresztül érthetővé válik, hogy miért szenvednek hátrányt a romák a mai napig az oktatásban, vagy a lakhatáson át a foglalkoztatásban, vagy épp az egészségügyi ellátásban, és miért élnek sokkal nagyobb arányban mélyszegénységben, mint nem roma honfitársaik.

A filmet, amelynek készítésébe sokan és sokféle önkéntes munkát tettek bele, a józsefvárosi Láthatatlan Tanodát működtető, az együttneveléshez szükséges oktatási fejlesztéseket kidolgozó és oktatási jogsértésekkel foglalkozó Rosa Parks Alapítvány jegyzi. Az animációt Kiss Melinda, a Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszék docense készítette, a szöveg Kende Ágnes, a Rosa Parks Alapítvány oktatáskutatójának munkája.

Forrás: hvg.hu