Hatalmas a nyomás, kiégés fenyegeti az egészségügyben dolgozókat

HírKlikk 2020. november 7. 20:00 2020. nov. 7. 20:00

Az egészségügyi dolgozókat nem védik eléggé a koronavírussal szemben, a szektor extrém módon terhelt dolgozóin egyre nagyobb a nyomás.

Az egészségügyi dolgozók a pandémia kezdete óta hatalmas terhelés alatt dolgoznak, gyakran megfelelő minőségű vagy mennyiségű védőeszközt nélkülözve. A kialakult helyzet rajtuk és családjaikon is rajta hagyja bélyegét.

Hans Kluge, a WHO Európáért felelős regionális igazgatója a közelmúltbeli vészhelyzeti megbeszélésen így fogalmazott a Euronews információi szerint:

„Az egészségügyi dolgozók fáradtak, sokakat már el is ért a kiégés. Nem lesz, aki kezelje a koronavírusos betegeket, ha nem foglalkozunk az egészségügyben és más, nélkülözhetetlen területeken dolgozókkal. Szükségleteiket és jóllétüket priorizálni kell."

Kluge szerint, az országok vezetőinek extra erőfeszítéseket kellene tenniük, többek között engedélyezniük kellene a szektor dolgozói számára, hogy az idén fel nem használt szabadságukat 2021-re átvihessék, illetve további szolgáltatásokkal kellene őket és családtagjaikat is ellátniuk, legyen szó mentális támogatásról vagy gyermekmegőrzésről – írja az Infostar.