Határozatban magasztalná fel Orbánt egyik rajongója

HírKlikk 2019. augusztus 23. 06:15 2019. aug. 23. 06:15

Miért vannak Orbán Viktornak rajongói az amerikai kongresszusban? címmel az angol nyelvű török rádió és tv-csatorna, a TRT World arról számol be, hogy a Capitoliumon egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely Orbán Viktort az egekig magasztalja.

A zömében az Insight Hungary blogjaiból vett információkon alapuló cikkben a többi között arról olvashatunk, hogy Paul Gosar arizonai képviselő a határozat-tervezetben igazi hazafinak minősíti Orbán Viktort, aki sokat tett Magyarország jó hírnevéért és előrehaladásáért az 1989-es rendszerváltás óta – védve kultúráját és társadalmi értékeit - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében. 

Ezért a képviselő arra biztatja az amerikai elnököt és minden amerikait, hogy a szabadságszerető magyar népet és az Orbán-kormányt mellszélességgel támogassa. Ellenpéldaként az írás felidézi, hogy a 400-as számmal megjelölt határozat, illetve a szenátus által felterjesztett sok egyéb határozat elítélte az Orbán-kormányt a jogállami normák megsértése, az antiszemita megnyilvánulások miatt, a sajtószabadság és a civil szervezetek működésének korlátozása miatt, illetve a növekvő orosz befolyás okán, amely tekintve hazánk NATO- és EU-tagságát, nem elfogadható.

Az írás sorra veszi azokat az amerikai honatyákat is, akik eddig kitartóan lobbiztak a törvényhozásban Magyarország érdekeit képviselve, illetve abból a célból, hogy hazánkat, pontosabban az Orbán-kormányt jó színben tüntessék fel.

Dana Rohrabacher egészen 2019-ig képviselte a Fidesz-kormány érdekeit a törvényhozásban, azon belül a külügyi bizottság egyik albizottságában. Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált oroszpárti szemlélete miatt Californiában elvesztette a félidős választásokat, helyét demokrata vette át a Capitoliumon. 

Steve King képviselő csodálattal adózott Orbán politikájának, úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység aranyba öntött mintáját adja. Ám ő is hiteltelenné vált saját konzervatív kollégái szemében, miután egyre több olyan ellentmondásos nyilatkozatot adott, amelyben a rasszizmus, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék voltak tetten érhetők.

Paul Gosar szövetségese lett Steve Kingnek, és júniusban kitartóan azon munkálkodott, hogy visszavegye a bizottság a tagjai közé a hitelét vesztett politikust. Gosar kevésbé ismert figurája az amerikai törvényhozásnak, legtöbben arra emlékeznek, ha róla esik szó, hogy a pápa 2015-ben, a kongresszusban elhangzott, a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességét hirdető beszédéről tüntetően távol maradt. Egyedüliként.

Állítólag két feljegyzést is köröztetnek a feltehetően a magyar követség által megbízott lobbistáknak köszönhetően az amerikai törvényhozásban. Ezekben elsősorban azt emelik ki, hogy az Orbán-kormány lelkes támogatója Donald Trump politikájának, többek között Izrael-politikájának.

Forrás: Klubrádió