Határozatban ment neki az ügyvédeknek a kormány

Zutyu 2020. január 21. 10:41 2020. jan. 21. 10:41

Megjelent a hétfőn már elkészültnek nyilvánított, a túlzsúfolt börtönök miatti kártérítéseket felfüggesztő kormányhatározat, ami azzal vádolja az elítéltek segítőit, hogy a kártérítéseket saját meggazdagodásukra használják fel A kártérítések felfüggesztése is szerepel a határozatban, de a szövegből úgy tűnik, azért a végrehajtónak fizetni fognak.

Megjelent a Magyar Közlönyben a börtönkártérítések felfüggesztéséről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat. A hétfőn már beharangozott határozat „A börtönzsúfoltság  miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos visszaélésékkel szembeni azonnali fellépésről” címet kapta. 

Ebből kiderül, a „kormány álláspontja szerint, a  börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a  saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel” –  tartalmazza a kormányhatározat bevezetője. Az elítéltek segítőire való utalás nyilvánvalóan a raboknak segédkező ügyvédekre vonatkozik, akik ellen már Orbán miniszterelnök is támadást intézett. 

Ennek ellenére, a kormányhatározat puhább, mint az elmúlt napok kormányzati intézkedései, mert azt tartalmazza, hogy „az egyes ügyekben, a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függesszék fel." Ez a szöveg arra enged következtetni, hogy például ha a pernyertes elítélt végrehajtást kér, akkor azért fizetni fog az állam. A két pontos kormányhatározat a hatályos szabályozás haladéktalan felülvizsgálatát szabja az igazságügyi miniszter feladatául. 

A börtönzsúfoltsággal kapcsolatos kártérítések ügyét Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján vetette fel, igazságtalannak nevezve, hogy a börtönök zsúfoltsága miatt, az államnak a bűnözőket kell kártalanítania. Már akkor belengette ezeknek a pénzeknek a kifizetését, azóta az ügyvédek is megkapták a magukét és eljutott a kormányzati kommunikáció ahhoz is, hogy valójában Soros György tehet a börtönkártérítésekről. 

Forrás: Hírklikk