Havi 800 ezer fixszel, Palkovics nem viccel

Föld S. Péter 2019. február 16. 08:10 2019. feb. 16. 08:10

Palkovics László, a mostanság talán legtöbbet emlegetett miniszter akaratlanul is bebizonyította, hogy igaza van. Nem akarta ő ennyire látványosan, a saját példáján keresztül igazolni, hogy vannak kutatók, akik tényleges teljesítmény nélkül, vagy az elvártnál jóval kevesebbet nyújtva vesznek fel komoly pénzeket, de végül így sikerült. Addig hajtogatta Palkovics, hogy a kutatóintézetek munkáját és főképp finanszírozását át kell szervezni, míg végül saját példája szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy nem a levegőbe beszél, és sok tekintetben igaza van.

Kiderült ugyanis, hogy Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként éveken keresztül munka nélkül vett fel havonta 800 ezer forintot. Évente minimum két publikációt kellett volna elkészítenie ezért az apanázsért, ám ő utoljára 2014-ben jelentetett meg tudományos dolgozatot. Vagyis, igaza volt, amikor azt állította, hogy nem minden kifizetés mögött áll valódi teljesítmény. Azon persze érdemes lenne elgondolkodni, hogy milyen az a morális fölény, amikor egy kormány épp egy olyan emberrel akar rendet rakatni, aki maga is – fogalmazzunk finoman – rendetlen.

Amióta kiderült, hogy Palkovics jogosulatlanul vett föl milliókat, a miniszter elérhetetlen. Pedig elmondhatná valamelyik újságírónak, hogy miért éppen őt jelölték ki ennek a kényes feladatnak a végrehajtására. Mert a feladat kétségkívül kényes: a kutató szabadsága áll az egyik oldalon, a kutatást felügyelő állam felelőssége a másikon. Egyik sem elhanyagolható, mert mindkettő fontos. Az sem jó, ha az állam bele akar szólni abba, amihez nincs köze, és az sem, ha nem felügyeli azt, amivel az adófizető állampolgárom megbízták.

A legnagyobb baj, ha a kettőt az állam szándékosan összekeveri. Vagyis, korlátozza a kutatás szabadságát, miközben a kutatásra szánt pénz felhasználását nem ellenőrzi. Nagyon valószínű, hogy szerényebb és konstruktívabb megközelítéssel többet lehetett volna elérni a Lovász László vezette akadémiánál. Mondjuk, ha Palkovics nem azt a feladatot kapja, hogy erőből oldja meg a problémákat, hanem valóban tárgyalni készül a tudósok képviselőivel és vezetőivel.

Most már persze minden el van rontva. Mindenkinek rossz a közérzete, tudósnak, kormánynak, kívülállónak egyaránt. Ráadásul Palkovics miniszterről is kiderült, hogyha valaki, ő igazán alkalmatlan a feladatra, hiszen havonta majdnem egymillió forintot kapott a semmiért.