Hazudnak rendületlenül

Föld S. Péter 2019. február 21. 08:32 2019. feb. 21. 08:32

Néhány nappal ezelőtt azt mondta Gulyás Gerely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy jobboldali újságírónak lenni önmagában is erkölcsi fölényt jelent. Nos, az a helyzet, hogy Önmagában Erkölcsi Fölényék most megint, és már nagyon sokadszor, helyreigazításra kényszerültek.

Önmagában Erkölcsi Fölényék nem először és feltehetőleg nem utoljára, hazudtak, amikor azt írták az egyik decemberi tüntetésen szónokló Nagy Blankáról, hogy rossz tanuló, három tárgyból bukásra áll és a megengedettnél többet hiányzik az iskolából.

Most meg azt írták, mert ezt kellett írniuk, hogy amikor azt írták, akkor valótlanságokat állítottak. A magyar emberek ezt úgy mondják, hogy hazudtak. Nemcsak az a baj ezzel, hogy hazudtak, hanem az is, hogy legközelebb megint hazudni fognak. Besározzák és karaktergyilkolják azt, akinek a megsemmisítésére parancsot kapnak a gazdától.

Önmagában Erkölcsi Fölényék nem sokat kockáztatnak: becsületüknek nyoma sincs, szakmai hitelük nem volt soha. És azt is tudják, hogy egy helyreigazítás nem adhatja vissza a bemocskolt ember tisztességét. (Ennek a mocskos mechanizmusnak a lényegét Heinrich Böll Katharina Blum elveszett tisztessége című könyvében már a hetvenes évek elején megírta.)

Önmagában Erkölcsi Fölényék az elmúlt egy évben 109 helyreigazítást közöltek. Nem 109-szer hazudtak, ennél sokkal többször - a 109 „csak” az elveszített perek száma. És ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy egyszer jobb belátásra térnek. Önmagában Erkölcsi Fölényék, már ha akarnának, sem tudnának nem hazudni.

Ezért aztán hazudnak rendületlenül. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon. Ez a munkájuk, ezért fizetik őket. A mi adóforintjainkból. Mert félreértés ne essék, a lakájmédia zászlóshajói nem valódi üzleti vállalkozások. Az állam tartja el őket a hirdetésekkel, vagyis mi, magyar adózók fizetünk azért, hogy a pénzünkön a szemünkbe hazudjanak.

Vonneguttal szólva: így megy ez.