Hazug Nemzet

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 12. 17:45 2021. ápr. 12. 17:45

2021. április 12-én (hétfőn) a déli órákban a Magyar Nemzet online felületén szerkesztőségi közlemény jelent meg a Petry üggyel kapcsolatban. Ennek záró bekezdésének idézésével kezdem írásomat, mert ez mindent elmond a Magyar Nemzet nevet viselő nyomdatermék belső viszonyairól, a vezető munkatársak erkölcsi nívójáról. „A Magyar Nemzet a maga részéről lezárta az ügyet. Sajnálatosnak tartja, hogy Petry Zsoltot felmentette a Hertha BSC. Mindenki úgy értelmezi a történteket, ahogy akarja, a lényeg mégis az, hogy egy kiváló labdarúgó-szakember, egy kapusedző a véleménye miatt vesztette el az állását.”

Azt bevallják, hogy kihagytak az interjúból két mondatot, szerkesztési indokokra hivatkozva. Nézzük csak:„Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó.” Szerintem ennek az elsumákolása (törlése) súlyos vétség, hiszen Petry mondanivalóját jelentős mértékben árnyalja. De miután ez nem tetszett a „nemzetes” kompániának, egyszerűen kihúzták a szövegből.

 

1. Több száz interjút adtam pályám során. A rövidebbek esetében az újságíró „beolvasta" nekem a szöveget, hosszabb anyag közlése előtt „saját kezemmel" véglegeztem az irományt" , és odabiggyesztettem, hogy csak az általam javított változat közölhető. A Magyar Nemzet viszont önállósította magát, és az került a médiafelületre, ami nekik megfelelt! Az utólagos korrekciók, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott Petry interjú, illetve a mostani MN közlemény azt igazolja, hogy a magát polgári napilapnak nevező MN közönséges hírhamisító!

2. Most pofátlanul kihátrálnának, de ezt nem szabad hagyni. Ország-világ előtt legyen egyértelmű, hogy, aki a Magyar Nemzettel szóba áll, az így jár. Mondjuk ki nyugodtan: Petry Zsolt elbocsátásában legalább 50 százalékos mértékben a Magyar Nemzet a felelős, hiszen a szöveg elferdítésével hozzájárultak a tréner munkaügyi kudarcához. És most mossák kezeiket, és próbálják elkerülni a felelősségre vonást. Bayer, Apáti, Novák, Szilágyi vezetésével a Magyar Nemzet sunnyog, és bárgyú közlemény kiadásával próbálják a saját piszkukat eltakarítani.

3. Lehet, hogy nem is Petry Zsoltot kellett volna elbocsátani, hanem azokat az immorális firkászokat, akik ebben a szemét eljárásban részt vettek. Petry persze akkor hibázott igazán, amikor szóba állt a hírhedt sajtószolgákkal, de mindez nem menti az interjú készítőt és a szerkesztőt. A kapusedzőt szigorúan megbüntették, de a főbűnösök továbbra is röhögcsélve írhatják förtelmes jegyzeteiket. Őket aztán nem érdeklik a következmények, hiszen szerintük „mindenki úgy értelmezi a történteket, ahogy akarja”

4. Az elmúlt napokban a Magyar Nemzet publicistái valósággal szentté avatták Petry Zsoltot. Most, hogy kiderült, hogy Petry nehezményezi inkorrekt eljárásukat, egyszerűen kussolnak, illetve ködösítenek. Ha már belerángatták Petryt ebbe a szerencsétlen helyzetbe, így utólag legalább elnézést kérhetnének tőle. De nem teszik, hiszen az egyenlő lenne gyalázatos tettük a beismerésével!

5. A(z) MN közlemény 6. pontját teljes egészében idézem: „A Magyar Nemzetnek hangfelvétele van az interjú alapját képező beszélgetésről. Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a szóban forgó dolgokról. Ennek szövegét Petry Zsolt érdekében nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.” Nem tudom, tetszenek-e érteni a Petry Zsoltnak címzett fenyegetést: ha tovább ugrálsz kisöreg, akkor nyilvánosságra hozzuk a beszélgetés hanganyagát, amelyet úgy vágunk, úgy szerkesztünk, ahogy mi akarjuk. Öreg motoros vagyok (engem is vertek át már újságírók), de ilyen mértékű nyilvános aljassággal évtizedek alatt sem találkoztam.

6. Egyetlen felemelő és humánus szempontból értékelhető eleme van a történetnek. Az a Gulácsi Péter, - aki szintén kapott hideget, meleget – így fordult sporttársához: „Szia Zsolti. Sajnálom, ami történt, és azt is, amit a média most veled tesz. Mindig is nagyra értékeltem az őszinteséged és a jellemed”. A magyar válogatott jelenlegi kapusának üzenete eljutott a Frankfurter Allgemeine Zeitunghoz is, így már egész Németország tudja, hogy mennyit ér a Magyar Nemzet szava. Itthon még várni kell a nemzet ébredésére.

A Magyar Nemzet – magát ártatlan szemlélőnek feltüntetve – oldalra lép, az áldozatot nagyon sajnálja, és a balesetről mindenki azt gondol, amit akar. Érzik a „nemzetes” sz@rkeverők, hogy nagy a baj, és azonnal mentegetőzni is kezdenek, mondván: ők aztán nem tehetnek semmiről, az áldozat önmagát gázolta el. A Nemzet díszes kollektívája hat pontban végzi az önmosdatást (a hetediket fent citáltam), minden felelősséget elhárítva maguktól.