Hegedűs D. Géza búcsúja az Ódrytól: be van tiltva 63 év

HírKlikk 2021. január 25. 16:13 2021. jan. 25. 16:13

Eladják az SZFE Vas utcai épületét, így megszűnik az intézmény játszóhelye is, az Ódry Színpad. Az intézmény korábbi rektorhelyettese búcsút vett az épülettől.

„Vas utca 2/C. Lakatra zárt, kirabolt üres terek. Még a csönd is betiltva, leltárba véve, bedobozolva. Tilos a ház is, a kövek, a falak, az irodák, a kollégiumi szobák. Be van tiltva 63 év” – kezdi búcsúját hvg.hu-n Hegedűs D. Géza az SZFE korábbi rektorhelyettese.

„Tilos az Ódry Színpad, a függöny, a lámpák, a nézők, minden előadás. Visszavonva, betiltva a taps, a lábdobogás. Érvénytelen minden felvételi, minden eskü- és búcsúvevés. A mesterek törölve, osztályok kiiktatva. In effigie kivégezve hat évtized nemzedékei. De a ház tudatalattija őrzi tanáraim, osztálytársaim, barátaim, növendékeim minden szavát, hangját, mozdulatát” – írja a színész.

„A színpad nem fölösleges fényűzése a világnak, hanem lelki szüksége, ezért nem kell tartani attól, hogy valaha is megválik tőle […] Ne higgyék azonban, hogy ez a tudat magában elegendő biztosítékot nyújt. […] Mi mindent kell magában hordania annak a színésznek, akit százféle ember százféle érzéssel hallgat?! Úgyszólván az egész világot. […] Üres lélekkel a színpadra lépni: csalás. És színház csak akkor kerül igazán válságba, amikor színészei nem éreznek magukban a közönséges megélhetésnél magasabb célokat” – idézi Hegedűs Ódry Árpád szavait.

„Ezek a mi szavaink is. A krédónk. A kiűzetés nem szétszóratás, hanem az újrakezdés potenciális lehetősége, együtt, az üres térben” – teszi hozzá Hegedűs D. Géza.

Forrás: hvg.hu