Helyezkednek a pártok a briteknél

HírKlikk 2019. november 14. 14:27 2019. nov. 14. 14:27

A brit konzervatívok népszerűségének jelentős emelkedéséhez vezetett a Brexit párt részleges kivonulása a választási kampányból. A YouGov közvélemény-kutató intézet által a Times megbízásából készült felmérés szerint a konzervatívok 14 százalékkal vezetnek a Munkáspárt előtt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Brexittel kapcsolatos legfrissebb brit belpoitikai fejleményeket felvonultató cikkében.

Johnson pártja 42, a Munkáspárt 28 százalékra számíthat. Ez Johnson jelentős többségét jelentheti a december 12-re kitűzött választáson, ha a konzervatívoknak sikerül megőrizni ezt az előnyt.

Ugyanakkor a Munkáspárt is profitált a Brexit Párt visszavonulásából, ha nem is olyan nagy mértékben, mint Johnson pártja. Nigel Farage elnök hétfőn váratlanul bejelentette, hogy pártja nem indul 317, legutóbb a konzervatívok által elnyert választókörzetben. Ehelyett azokra a mandátumokra koncentrál, amelyeket jelenleg a parlamentben a Munkáspárt és az Európa-barát pártok töltenek be. A brit választási rendszer csak a közvetlen mandátumokat ismeri: minden kerületben az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi szavazat nem számít.   

Farage eddig kizárta, hogy támogatást nyújtson Johnson konzervatívjainak mindaddig, amíg azok nem kötelezik el magukat a megállapodás nélküli brexit mellett. Johnson miniszterelnök a választáson stabil többségre számít, és arra, hogy így elfogadtathatja majd a javított megállapodást az alsóházban. A megállapodást Farage eddig azzal utasította el, hogy az „nem igazi brexit”. Konzervatív politikusok attól tartanak, hogy a jobboldali konkurencia szavazatokba kerülhet. Farage azzal indokolta véleménye megváltoztatását, hogy Johnson az utóbbi időben többször leszögezte: nem célja az EU-hoz való szorosabb kötődés. 

Forrás: Hírklikk