Helyzetjelentés a másik Magyarországról

Nagy András 2017. december 15. 05:27 2017. dec. 15. 05:27

Ahová ezúttal az Alföld kapuján át vezetett az út.

Amikor csütörtök kora délután elindultunk a fővárosból, annak is az uniós milliárdokból csilivilin felújított ötödik kerületéből, még nem sejtettük. Amikor a szintén EU-s pénzből épülő új 4-es úton beértünk Ceglédre, és megláttuk a szocializmusból itt felejtett, az Alföld kapujának is becézett város hétköznapi valóságát, a betonszürke mezőgazdasági építményeket, a négyemeletes paneltömbök tövébe láncolt rozsdás kétkerekűeket, már kezdtük sejteni. Amikor beléptünk a helyi szocialisták által szervezett karácsonyi ünnepségre, és végignéztünk a szűkös pártirodát zsúfolásig töltő "ünneplő tömegen", rögtön arra gondoltunk, hogy finoman fogalmazva sántít, amit Orbán Viktor és kormánya a megállíthatatlanul gyarapodó Magyarországról mantrázik.

Ugyanis a Budapesttől alig 70 kilométerre, Pest megye déli csücskében fekvő város lakótelepén összegyűlt magyarok tekintete sok mindenről árulkodott, de jólétről, pláne növekvő jólétről aztán végképp nem. Pedig a sokaság ezúttal nem kizárólag a klasszikus "szoci nyugdíjasokból" állt. Jöttek fiatal párok babakocsival, 2-3 kisebb-nagyobb gyerekkel, de kantáros nadrágban és munkavédelmi bakancsban karácsonyozó középkorú melóst is láttunk. Meg persze az ilyen típusú, elsősorban a gyerekekre koncentráló rendezvények állandó "kellékét", a terem sarkában helyet foglaló, fehér szakállat viselő Mikulás bácsit.

Miközben a helyi nőtagozat vezetője az izgatottan zsivajgó gyereksereget közös énekléssel igyekszik csitítani kissé, Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke pedig a szokásos szerepéből nem kicsit kilépve két nagy szatyor szaloncukorral, illetve bejglivel felpakolva toppan be, Gurmai Zitából, a tagozat országos elnökéből gyorsan kiszedjük, mi is zajlik éppen ebben a poros kis pártirodában ezen a ködös kis délutánon.

Tulajdonképpen egy országos akcióról van szó, amiben a legrászorultabb családokon próbálnak segíteni, Cegléden például 15 nehéz sorsú családot ajándékoznak élelmiszercsomagokkal és ajándékokkal - tudjuk meg. Elsősorban ruhaneműt, tisztítószereket, tartós élelmiszert, játékokat és édességet gyűjtöttek össze az utóbbi hetekben, a céljuk pedig az, hogy karácsonyig tízezer nélkülöző családhoz eljussanak. Gurmai szerint ebben speciel jól állnak, már 9500 "elérésnél" járnak. Igaz, a volt EP-képviselő elmondása szerint már vagy húsz éve szerveznek hasonló akciókat.

Mi meg mondhatnánk, a rutin meg az évek aztán kétségtelenül a szocikkal vannak. De ne legyünk igazságtalanok, mert egyrészt épp a napokban erősítettek egy szép szál Karácsonnyal, másrészt ha őszintén belegondolunk, a szaloncukorért, süteményért és játékokért verset mondó, csillogó szemű kisfiúk és kislányok számára ezek a pártirodán eltöltött percek az év fénypontját jelentik, akármilyen szomorú is ez így leírva. A szovjet katonai laktanyára emlékeztető álmos lakótelepről a fővárosba vezető főútra visszakanyarodva már azon tűnődünk, vajon a miniszterelnök úr péntek reggel megint előadja-e a Kossuth rádióban a lépésről lépésre gyarapodó magyar családokról szóló csodameséjét...