Herényi Károly: be kell mutatni az új kormány első tíz lépését

HírKlikk 2021. június 11. 14:50 2021. jún. 11. 14:50

Herényi Károly örül annak, hogy az MDF már nem létezik. A volt jobboldali politikus szerint a párt teljesítette történelmi küldetését.

„Amit az Antall-kormány véghez vitt, azzal lerakta azokat a mérföldköveket, amikről nagyon nehéz letérni. Nem Kína és Oroszország, hanem az Európai Unió felé.  Sőt, a V4-ek Antall József ötlete volt. Olyan erős politikai nyomásnak voltunk kitéve, amelyben nagyon nehéz megmaradni. Ez mindkét oldalról jött.”

A volt MDF-es politikus elmondta, nem nagyon találja a helyét a mostani világban, olyat tudna elképzelni, ami Orbán és Gyurcsány nélküli. Hozzátette: tiszteli Gyurcsány Ferencet, de a két politikus egymást tartja életben. Szerinte változásra nem tudunk számítani, pedig nem lehet erre a két emberre szűkíteni kört.

Véleménye szerint, az ellenzéknek 2012 táján ki kellett volna jönni a parlamentből, mert semmit nem ért el. Mint fogalmazott, „nem tudok mondatokat, gondolatokat idézni.”

Herényi Károly azt mondta, egyszerűbb lett volna az előválasztás helyett a 106 választókerületben felmérést készíteni, például Závecz-cel, hogy ki a legelfogadottabb egy-egy körzetben, s így indulni neki a választásnak.

Mint fogalmazott, „Orbán egyelőre nagyon nyugodtan ül a székében, bár a pápalátogatási bonyodalmak az ő híveiben is megrengetik a bizalmat. Emellett a kínai egyetem, egyáltalán a kínai kapcsolatok alakulása már üggyé vált.

A jogállam visszaállítása Mari nénit nem érdekli, de a kínai egyetem igen – tette hozzá. „A Fudan Egyetem olyan lesz, mint 2002-ből a „köteles beszéd", amit Kövér László volt kedves produkálni” – emlékeztetett.

Javaslata szerint, be kellene jelenteni az ellenzéknek, hogy maximum két évig akar a parlamentben maradni, és erre két ok van: az egyik, a Vörös Imre által kidolgozott alkotmányossági rend helyreállítása, a második pedig, hogy olyan választójogi törvényt alkossanak, ami lehetővé teszi az igazságos választásokat.

„A teljes lakosság 26 százalékával lett kétharmada a Fidesznek” – hívta fel a figyelmet és hozzátette, ezt a mostani választási törvénymódosítást, amely rákényszeríti a pártokat a listaállításra, meg kell változtatni. Be kell engedni a politikába más embereket, mert rengeteg tehetséges van köztük, mint például Bojár Gábor, Majthényi László – sorolta.

Herényi Károly szerint kellene egy olyan program, ami az új kormány első tíz lépését mutatja. Felhívta a figyelmet, hogy lesznek megmozdulások a Fidesz részéről – utcára mennek, mint korábban is tették –, ezért kell egy olyan miniszterelnök, aki ebbe beleáll. Erre olyan ember kell, mint Jakab Péter.

„Aztán jön a konszolidáció, akkor pedig pont olyan ember kell, mint Karácsony Gergely, aki meg tud egyezni, aki mindenki érdekeit képes figyelembe venni.”

A volt MDF-es politikus egyébként másfél éve indult Balatonföldváron a polgármesteri székért, de nem nyert. Azt mondta, ugyanolyan kampányeszközöket használt a fideszes ellenfele, mint a kormánypárt szokott. Azt hangoztatta, ha Herényi lesz a polgármester, hozza a migránsokat, az idős választókat végiglátogatta a lakásukon. Nem tartja kudarcnak, hogy alulmaradt, mert ennek hozadéka lett, hogy megalakították a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesületet. Most adták ki a lapjuk 17. számát. 900 példányban, ingyenesen eljuttatják az ott élőknek és egyre nagyobb az érdeklődés. Mint mondta, igyekezett ideológiamentes lapot készíteni, művészeti és irodalmi tartalommal.

Forrás: Hírklikk