Hét éve nem volt ilyen globális élelmiszerdrágulás mint most

HírKlikk 2021. május 8. 09:32 2021. máj. 8. 09:32

Az élelmiszerek világpiaci árai áprilisban a tizenegyedik, egymást követő hónapban emelkedtek, 2014 május óta a legmagasabb szintet érték el. A cukor ára emelkedett a legjobban – közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO.

A szervezet élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek, hús és cukor átlagos havi árának változásait méri, a múlt hónapban átlagosan 120,9 pontot ért el, szemben a márciusi felülvizsgált 118,9 ponttal. A márciusi adat korábban, az első adatok alapján 118,5 volt.

A római székhelyű FAO azt is közölte, hogy az új előrejelzések a búza és a kukorica világszintű termelésének növekedését mutatják az elkövetkező gazdálkodási szezonban.

A gabonaár-index áprilisban havi alapon 1,2 százalékkal, éves alapon viszont 26 százalékkal emelkedett. Az argentin, brazil és amerikai termésviszonyok miatti aggodalmak kapcsán a kukorica ára 5,7 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, miközben a búza ára nagyrészt stabil maradt. Ezzel szemben a nemzetközi rizsárak csökkentek – közölte a nemzetközi szervezet adatait az agroforum.hu.

A FAO növényi olajár-indexe 1,8 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, amelyet a növekvő szója-, repce- és pálmaolaj-jegyzések okoztak, ezek ellensúlyozták az alacsonyabb napraforgóolaj-értékeket.

A tejtermékek ára 1,2 százalékkal emelkedett, a vajat, a sovány tejport és a sajtot mind az ázsiai piacról keresték jobban, míg a húsindex 1,7 százalékkal emelkedett. A FAO szerint mind a szarvasmarha-, mind a juhhús ára emelkedett, amit Kelet-Ázsia „szilárd kereslete” támogatott.

A márciusi hirtelen zuhanás után a cukor ára áprilisban fellendült, 3,9 százalékkal emelkedett az elmúlt hónaphoz képest, és csaknem 60 százalékkal nőtt egy év alatt. A havi növekedést a 2020/21-es szűkülő ellátás miatti aggodalom váltotta ki, a lassú brazil betakarítás és a francia fagykárok miatt – közölte a FAO.

A FAO 1,7 millió tonnával, 2,767 milliárd tonnára emelte a globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2020-ra, ami 2,1 százalékkal magasabb a 2019-es szintnél – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az előrejelzés szerint a búzatermés 778,8 millió tonna lesz, ami a 2020-as adathoz képest 0,5 százalékkal magasabb, az Európai Unióban várhatóan hat százalékos lehet a plusz.