Hétfői hírcsokor

HírKlikk 2020. augusztus 10. 15:08 2020. aug. 10. 15:08

MTI, 2020. augusztus 10. délelőtt 11 óra 11 perc. A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint, Lukasenkának elsőként Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált és jókívánságait fejezte ki Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is. A kínai államfő Putyinhoz hasonlóan állást foglalt az együttműködés és a két ország közötti stratégiai partnerség erősítése mellett. Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,23 százalékával győzött, az ellenzék viszont a választás elcsalásával vádolta meg a több, mint negyedszázada kormányzó elnököt, jelöltje Szvjatlana Cihanouszkaja pedig hétfőn önmagát nyilvánította győztesnek. Az ellentétek Fehéroroszország több városában az urnazárást követően utcai konfrontációba torkollottak.

MTI, 2020. augusztus 10. délelőtt 11 óra 48 perc.  A szólásszabadságot, a gyülekezés szabadságát, valamint az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a fehéroroszországi vasárnap tartott elnökválasztást követően tartott megmozdulás résztvevői ellen alkalmazott erőszakra reagálva hétfőn.

MTI, 2020. augusztus 10. délelőtt 11 óra 56 perc. Mintegy százan sérültek meg fehérorosz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe – közölte a BelTa fehérorosz hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva.

MTI, 2020. augusztus 10. délután 12 óra 01 perc. Az Európai Unió (EU) rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Mitchelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, Európai Bizottság elnökéhez fordult – közölte a lengyel kormányszóvivő. A levélről beszámolnak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A közleményben olvasható: a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok számára". Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja: „szolidárisan támogatni kell" Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

Magyarország legjobb barátai és leghűségesebb szövetségesei – a kazah, a kínai és az orosz államfő – villámgyorsan gratuláltak elvtársuknak, a negyedszázada hatalomban lévő fehérorosz diktátornak. Nem is értem, hogy a török államfő (Erdogan) és a magyar kormányfő (Orbán) miért késlekedik, miért nem küldik már el azt a fránya köszöntő-elismerő táviratot?

A lengyel kormányfő és az Európai Tanács elnöke már érzi, hogy valami nagy disznóság történt és történik Belorussziában. Levelezgetnek és nyilatkoznak, holott mindenki tudja (ők is), hogy a Bátyka néven is emlegetett fehérorosz cézárt baromira nem izgatja az unió erőtlen vonaglása. Egy valódi diktátort ugyanis sohasem foglalkoztat a demokraták nyavalygása, így biztosak lehetünk abban, hogy Lukasenka, sem Charles Michel, sem pedig Mateusz Morawiecki szép szavai hatására sem fog meghátrálni. Huszonöt éve nézi tétlenül az EU Lukasenka országlását, miért pont egy egészségügyi és gazdasági válság kellős közepén akasztana bajszot a Nagy Orosz Testvér politikai kisöccsével?

Az igazán nagyoknak és erőseknek (Oroszország, Kína) nem érdekük, hogy Fehéroroszországban változás történjék, hiszen számukra jobb egy megbízható diktátor, mint egy moralizáló demokrata. A zsarnok és elnyomó gondolkodást jól értik, és tudják is követni, a jogállamot tisztelő és normakövető vezetői észjárást viszont nem. Így hát Bátykának nem kell izgulnia, még az is meg történhet, hogy a Nagy Vízen túli hatalom (USA) is vállon veregeti az ismételten „megválasztott” vezért. 

Vesztett Fehéroroszország lakossága, vesztettek a demokraták, vesztett a tehetetlen EU, és – a kontinentális közösség részeként – vesztettünk mi, magyarok is. Csak abban bízhatunk, hogy Lukasenka a belső viszonyok tarthatatlanága következtében, hamarosan megbukik, és abban is reménykedhetünk, hogy a mi vesszőfutásunk talán nem tart negyedszázadig.