Heti egyenleg: az ÁSZ az afgán tálibok és a numerus clausus erkölcsi hitvallását fogalmazza meg 

HírKlikk 2022. szeptember 3. 14:09 2022. szept. 3. 14:09

A Horthy-szobor körüli anomáliák után az Állami Számvevőszék került terítékre a Heti egyenleg második részében. Erről is beszélgetett Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt vezetője és Somogyi Zoltán politikai elemző Bánó Andrással a Klikk TV-ben.

A szervezet júliusban elkészült felmérése most került nyilvánosságra és több mint fura módon, a Pink Education-jelenség Magyarországon címet kapta. Ebben az ÁSZ azt igyekszik bizonyítani, hogy túl sok a diplomás nő Magyarországon, ami demográfiai problémákhoz vezet.  

„Az előző részben a Horthy-korról esett szó, amikor a numerus clausus is született. Azt kevesen tudják, hogy ez az utolsó utáni pillanatig a nőkről is szólt, akiket szintén a zsidókkal együtt terveztek diszkriminálni” – hozta fel a különös párhuzamot Somogyi Zoltán. Amiről szó van, az a kiindulópontja volt a numerus clausus tervezetének is – tette hozzá a műsorban.

„Én magam tanítom az egyetemen, hogy a női politikai identitás a fejlett országokban is, ami a nők szavazati jogát illeti, az az 1920-as évek óta létezik. Magyarországon ’38-ig nem szavazhattak nők. A két világháború között a legtermészetesebb volt, hogy a nő a férj ’házassági tulajdona’ volt, amint a vagyontárgyai’ – színesítette a történelmi adalékot Lengyel László. „Ez a Pink-dolog arról szól, amit Orbán Viktor genderezéssel szokott előadni.”

Most tehát kiderült, hogy nem az infláció a probléma, hanem a nők, akik „sajnos” egyetemre akarnak járni. „Ez az afgán tálibokat is nagyon zavarja” – jegyezte meg. „Ez egy borzadály.” Arra a kérdésre viszont azóta nincs válasz, hogy miért az ÁSZ végez el egy ilyen vizsgálatot? 

„Ez adminisztratív eszközökkel nem fog menni, ha csak nem csinálnak valóban kvótát megvalósítva a numerus clausus-t” – közölte Lengyel László. Somogyi rögtön felvetette azt a dilemmát is, hogy az ellenzék „hogy a fenébe nem érzi, ez mennyire jó téma lenne nekik? Egy korszerű, modern, liberális baloldali kritikával ezt az ügyet is simán meg lehetne nyerni.”

Lengyel szerint a nők ennél durvább megalázása aligha képzelhető el és mégis, „annak ellenére, hogy a Fidesz a szegények ellen van, rájuk szavaznak, a nők ellen van, rájuk szavaznak, mintha nem akarnák észrevenni, amiről beszélnek.”

Mert nem is veszik észre – reagált Somogyi. „Amíg az ellenzék nem szól, nem is veszik észre. Márpedig úgy választunk képviselőket mi, akik nem vagyunk politikusok, nem ebből élünk, hogy rájuk bízzuk, szóljanak, ha baj van. Ezért kapják a fizetést. S ha nem szólnak nekem, akkor nem végzik el a feladatukat.”

Amint hasonlóan kellene a pedagógusok sorsát is folyamatosan demonstrálni, hiszen „szomorúan mondom, de nem érdekli a kormányt a pedagógusok sorsa” – vetette fel Lengyel László. „Azt üzenik nekik is, hogy jelentéktelenek vagytok s mondják ugyanazon a héten, amikor megveszik a Vodafone-t”. 

 

 

Forrás: Hírklikk