Hétköznapi Csal(ód)ások

Föld S. Péter 2021. január 25. 11:01 2021. jan. 25. 11:01

Cenzúrázta a hatalom a Hétköznapi Csalódások nevű punk zenekar raktárkoncertjét. A rendszerkritikus dalokat kivágták a felvett anyagból, és az énekes pólóját, amelyen a SOROS felirat lett volna látható, eltüntették. A zenekar nevét valamikor vélhetően polgárpukkasztónak szánták – tessék csak szépen, megfelelő ritmikával összeolvasni a két szót – ám nem ezzel van baja a regnáló kultúrkampfnak, hanem azzal, hogy a csapat szövegei nem Orbán Viktor és a Fidesz iránti feltétlen rajongásról tanúskodnak. Nem ma kezdte ezt a Fidesz, 2011-ben már megmutatták, hogy mire számíthatunk.

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, Megyeri Ferenc a Hétköznapi Csalódások zenekar énekese a Facebookon arról írt, hogy a kormány által a popzenészek megsegítésére létrehozott raktárkoncertek során ők is lehetőséget kaptak egy felvétel elkészítésére. Ebben a sorozatban kivételesen nem csak a NER-hez kötődő előadók léphetnek fel. Mivel a kiválasztás során a fesztiválszervezőktől is kérnek ajánlatokat, olyanok ugyancsak labdába rúghatnak, akik nem a Fidesz és a NER nagyszerűségét hirdetik. Így kerülhetett a sorozat kedvezményezettjei közé a Hétköznapi Csalódások nevű zenekar, ám a gondos kezek által megszerkesztett anyagban már nem minden dal szerepelt az eredeti koncerten elhangzottak közül. Ki tudja miért, éppen a kormánykritikus dalok kerültek ki a nagyközönségnek szánt repertoárból, valamint az énekes évek óta viselt Soros feliratú pólója is áldozatul esett a cenzúrának.

Volt már ilyen a NER 2010-es hatalomra kerülése után. Nem is kellett sokat várni, a Fidesz már egy évvel később kimutatta a foga fehérjét. 2011 novemberében a közszolgálatinak nevezett rádió M2-ről elnevezett (leánykori nevén Petőfi) csatornájának intendánsa, Koltay Gergely nem engedte adásba a Pál Utcai Fiúk Balatonszepezd című dalát. Nem a településsel volt baja a nemzeti érzelmű Gój Motoros Egyesület alapító tagjának, hanem az a sor verte ki nála a biztosítékot, amely így hangzott „Felhők jönnek Magyarországra”.

Amiben – valljuk be – lehetett valami. Nem azért vitte győzelemre szabadságszerető népünk a kétharmados fülkeforradalmat, nem azért kockáztattuk életünket oxigénpalack nélkül a magas csúcsokon, hogy mindenféle jöttment felhők betegyék a mocskos mancsukat Magyarországra. Egy olyan országban ugyanis, ahol Orbán Viktor a miniszterelnök, vegye mindenki tudomásul, hogy kék az ég, süt a nap, és a napi középhőmérséklet az emberek kívánsága szerint alakul.

Ennek és a mostani ostoba cenzúrának egyébként a szocializmus évtizedeiben keresendők a gyökerei. A hetvenes években a nálunk is nagyon népszerű Slawomir Mrozek meg is örökített egy, a Pál Utcai Fiúkhoz és a Hétköznapi Csalódásokhoz hasonló fiatal bajkeverőt. Mrozek hőse egy, a fővárostól távoli meteorológiai állomáson teljesített szolgálatot, ám ténykedésével így is sikerült magára haragítania a országa urait. Pedig ő csak tette a dolgát, írta szorgalmasan a jelentéseit – ha sütött a nap, szép időről számolt be, ha felhők jöttek, akkor rossz időt írt a jelentésébe. Ám diktatúrák idején – tudjuk – mindig ragyogó az idő, ezért az ifjú embert arra kötelezték, hogy tartózkodjon az emberek szomorításától, hagyja a rossz időt másra, s csakis szép, napos időről számoljon be a jelentéseiben.

Hősünk nem hiába volt tanult ember, azonnal megértette az idők szavát, és igyekezett mindenben megfelelni a felsőbb elvárásoknak. Nála nem volt többé vihar, csontig hatoló zimankó, szakadó eső – csupa napsütés volt minden nap. A történet egyébként úgy végződik, hogy a szerencsétlen embert akkor csapta agyon egy villám, amikor épp azt körmölte lelkes odaadással, hogy sehol egy felhő, mindenhol gyönyörű, kék az ég.

Szerencsére mi itt még nem tartunk, nálunk felhőkről és viharokról is szabad írni. Bár, ha jót akarunk magunknak, nem árt, ha ez utóbbiakkal kapcsolatban megjegyezzük, hogy mindezekért a Soros György zsoldjában álló hazaáruló ellenzékiek, valamint a brüsszeli bürokraták a hibásak.