Hiába a hazai pálya, Dömötör simán alulmaradt Ujhelyivel szemben

HírKlikk 2020. november 4. 14:00 2020. nov. 4. 14:00

Újabb nagyágyúk szerepeltetésével folytatódott a kormánypárti GarázsViták című sorozat. Ezúttal Dömötör Csaba és Ujhelyi István ültek asztalhoz. A HírTV-s Földi-Kovács Andrea által irányított beszélgetésen a hazai pálya egyértelműen a kormánypárti résztvevőnek lejtett. Az államtitkár azonban még így is alulmaradt Ujhelyivel szemben. 

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda (vagyis a Rogán Antal vezette propaganda minisztérium) parlamenti államtitkára csapott össze a kormánypárti Tranzit szervezésében létrejövő GarázsViták legutóbbi eseményén. Az online közvetített vitára a Csepel Művek helyszínén, a köztéri szobrairól is ismert Szőke Gábor Miklós stúdiójában került sor. A vállaltan kormánypárti szervezésű program előző vitájában Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője vett részt. 

A GarázsVitát ezúttal is a HírTV nemrég a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett műsorvezetője, Földi-Kovács Andrea vezette. Első témaként – a bécsi terrortámadáshoz kapcsolódóan – a migráció, pontosabban annak kezelése került szóba. Az MSZP politikusa, Ujhelyi István itt ismét megerősítette azon álláspontját, miszerint „a szolidaritásnak nincs határa, a befogadásnak viszont igen”. Igyekezett egyértelművé tenni, hogy a biztonság fontosságának kérdéséről az ellenzék nem gondol mást, mint kormánypártiak.

Dömötör Csaba hamar átkapcsolt propaganda-fokozatra és a több millió menekült, valamint a terrorizmus közötti kapcsolattal igyekezett érvelni, hozzátéve, hogy a baloldali ellenzék segítette a migrációt és minden, a betelepítési kvótával kapcsolatos intézkedést megszavaztak.

Ujhelyi a válaszában – a jobboldali osztrák kancellár, Sebastian Kurz kijelentését idézve – azt mondta: nem a muzulmánok és a keresztények között van ellentét, hanem a barbárok és a civilizáció között. Az MSZP EP-képviselője hangsúlyozta azt is, hogy minden olyan esetben támogatták és támogatják a kormányt, amikor a terrorizmussal szemben akar fellépni.

Dömötör ezután azt kérte számon Ujhelyin, hogy 2015-ben és 2017-ben is megszavazott olyan európai parlamenti határozatot, amelyben kötelező elosztási kvóta kidolgozására szóló javaslat szerepelt.

Az MSZP képviselője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2015-ben a menekültválság legelején voltunk, az akkori, még érdemi konkrétumok nélküli állásfoglalást pedig a fideszes Tőkés László is megszavazta. A szintén hivatkozott, 2017-es szavazással kapcsolatban pedig Ujhelyi szintén helyretette az államtitkárt, hiszen kiderült, hogy az MSZP politikusa tartózkodott a voksolás során, vagyis hibásan kérte rajta számon Dömötör a kvóta állítólagos támogatását.

A Fidesz propaganda-államtitkára lyukra futott egy másik, korábban szintén sokat hangoztatott állításával is, miszerint az MSZP EP-képviselője egykor hidegvágóval a kezében kampányolt a déli határzár lebontása mellett.

Ujhelyi ezügyben is hamar helyretette a kormánypárti képviselőt, hiszen a fotó, amelyre Dömötör Csaba nem először hivatkozik, még jóval a déli határkerítés felállítása előtt készült és épp azt igyekezett illusztrálni, hogy az Orbán-kormány ideológiai vasfüggöny mögé szorítja Magyarországot.

Ezt követően, a Fidesz politikusa és a HírTV műsorvezetője is igyekezett a határkerítés kapcsán támadni a szociáldemokrata EP-képviselőt, aki azonban ekkor is világosan és egyértelműen fogalmazott: a déli határszakaszra súlyos összegekért felhúzott drótkerítés valójában fizikai értelemben alig tudja megakadályozni a menekültek útját, hiszen – ezt Ujhelyi szemléletesen be is mutatta a vita során – a szerb-román-magyar hármashatárnál gond nélkül meg lehet kerülni a kerítést. Ujhelyi ráadásul azt is világossá tette, hogy egy kormányváltás esetén, a határkerítés mindaddig állni fog, amíg az a társadalom biztonságérzetét erősíti, függetlenül attól, hogy a mostani ellenzék szerint, a hatékonysága és az üzenete megfelelő-e vagy sem.

Ezeket az egyértelmű állításokat a kormánypárti politikus és a kormánypárti műsorvezető már nem tudták tovább gáncsolni, így jobb híján. abba igyekeztek belekötni, hogy az MSZP korábbi vezető politikusai, illetve az ellenzéki oldal más képviselői milyen vitatható kijelentéseket tettek korábban a határzárral kapcsolatban. 

A vita során, hosszan beszéltek a felek a járványhelyzet kezeléséről és az Európai Unió lépéseiről is.

Ujhelyi önkritikusan azzal kezdte, hogy az EU nem vizsgázott megfelelően ebben a helyzetben, de szerinte tévedés az is, ha egyből Brüsszelre mutogat a kormány, hiszen „Brüsszel mi magunk vagyunk” és legtöbbször épp a miniszterelnökökből álló Európai Tanácsban blokkolják, illetve lassítják a gyors döntéseket. Az MSZP politikusa azt is kiemelte, hogy az uniós intézmények kezdeti „bénultsága” ellenére, bizonyos területeken „forradalmi” lépéseket sikerült megtenni, így például az Ujhelyi szakterületeihez tartozó közlekedés- és turizmuspolitikában, illetve az egészségügy területén; ez utóbbival az Európai Egészségügyi Unió nevű kezdeményezésére utalva.

Dömötör Csaba államtitkár ezzel kapcsolatban is támadóalakzatot vett fel, szerinte Brüsszel még a mostani járványhelyzetet is „ideológiai hadviselésre és zsaroló eljárásokra” használja fel. A Fidesz politikusa szerint, a magyar kormány kész együttműködni az unióval, de a „lopakodó jogkör-elvételre” mindig nemet fognak mondani. Dömötör ezt követően azzal is igyekezett ostorozni vitapartnerét, hogy az ellenzék semmiben sem segíti a kormány járványügyi védekezését, sőt, szerinte csak álhíreket terjeszt; az MSZP képviselője ezt azzal ütötte el: épp a kormányzati propagandagyár képviselőinek kellene önvizsgálatot tartaniuk ebben a kérdésben. 

Az egészségügy helyzetéről is heves vita alakult ki, amely során Dömötör Csaba továbbra is csak azt tudta ismételgetni, hogy a „baloldali ellenzék” nemhogy segíti, de inkább gátolja a védekezést, sőt, tizenkét évvel ezelőtt fizetőssé tették volna az egészségügyet.

A vita egyik legerősebb pillanata ekkor érkezett el, amikor Ujhelyi megrendítő személyes példáin, nemrég elhunyt rokona és beteg édesanyja tapasztalatain keresztül mutatta be az egészségügy valós helyzetét. Az MSZP képviselője ennél is tovább ment, azzal szembesítette a kormánypárti politikust, hogy propaganda helyett, a korlátozó intézkedések miatt gazdasági nehézségbe kerülő, az állásukat elveszítő, „fűtésszámlát kifizetni nem tudó emberek sokaságán” segítene a meglévő állami lehetőségekkel. Erre az MSZP egyébként tett korábban javaslatokat, például az álláskeresési támogatás idejének három hónapról kilencre történő emelésére, a koronavírus miatt betegállományba került munkavállalók táppénzének száz százalékra emelésére vagy épp a kis- és középvállalkozások, az érintett szektorok azonnali állami megsegítésére. Ujhelyi felidézte, hogy Orbán Viktor szerint, áprilisban már győzelmet hirdethetünk a vírus felett. Úgy véli, ha a kormányfő igazat mondott, akkor a hátralévő alig néhány hónapra igenis biztosítani lehetne a megfelelő állami segítségnyújtást a rászoruló polgároknak és szektoroknak.

Az államtitkár erre válaszul a korábbi Gyurcsány-kormányok intézkedéseit kritizálta és ismét azt hangsúlyozta, hogy a baloldali ellenzék nem támogat semmilyen védelmi intézkedést. Ujhelyi ezügyben is visszavágott, mondván, a hitelmoratórium meghosszabbítását például támogatta az ellenzék, a legutóbbi vészhelyzeti szigorítások esetében pedig csak azért tartózkodtak, mert a Fidesz becsempészte a maszkviselési szabályok szigorítása közé a szerencsejáték koncessziókról szóló módosítást is és egy csomagban akart róla szavaztatni, amihez az ellenzék nem asszisztált. „Na, ez jellemzi a kormány válságkezelési programjait. Amikor azt mondják, hogy meggyógyítjuk, megoldjuk, akkor benyújtanak egy olyan javaslatot, amelyből kiderül, hogy a csókosoknak akarnak közben pénzt juttatni” – mondta Ujhelyi István. 

A vita végén szóba került a jogállamiság kérdése is, amely kapcsán Dömötör Csaba ismét csak a kormányzati propagandát tudta felmondani, miszerint az Európai Unió azért akarja „zsarolni” Magyarországot, mert ellenáll a migrációnak.

Az MSZP EP-képviselője itt vitte be az egyik kegyelemdöfést a kormánypárti képviselőnek. Felolvasta ugyanis a Fidesz 2009-es európai programját (Dömötör Csaba ebben az időben épp a Fidesz EP-delegációjának volt munkatársa), amelyben többek között az olvasható, hogy „A Fidesznek meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.”

Dömötör Csaba erre már nem tudott mit reagálni, helyette ismét a kerítés baloldali lebontásával és a menekültkvóta támogatásával igyekezett visszavágni – meglehetősen sikertelenül. 

Aki a teljes vitára kíváncsi, megnézheti többek között Ujhelyi István Facebook-oldalán