Hiába, no, Orbán azért nem Lincoln!

N. Vadász Zsuzsa 2019. május 14. 12:35 2019. máj. 14. 12:35

„A népből, a néppel, a népért. Ezen alapul a magyar kormány” – nem először húzta elő a kalapból Abraham Lincoln szavait Orbán Viktor, aki ezúttal igazán autentikus díszletek között vetette be az Amerikában kiváltképpen kiválóan hangzó mondatot. A Fehér Házban, annak is az elnöki dolgozószobájában, az Ovális Irodában sütötte el a nemes gondolatot tükröző idézetet. Csak az a probléma, hogy az ő szájából ez sunyi, hogy úgy ne mondjuk, hazug.

A Fehér Házban egy, a magyarországi demokrácia állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva mondta ezt a magyar miniszterelnök, oldalán a regnáló amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Azt is hozzátette – némi daccal a nem is annyira burkolt bírálatokat feszegető kérdésre reagálva –, hogy a jelenlegi magyar kormányt többször megválasztották, majd leszögezte: „2011-ben új alkotmányt fogadtunk el, ami jól funkcionál”.

Először pont abban az emlegetett „alaptörvényes” évben, azaz 2011-ben, az évértékelő beszédében dobta be ezt a lincolni mondatot, leszögezve: „A népből, a néppel, a népért: az emberekkel kapott felhatalmazással, az emberekkel együtt, az emberekért”. Már akkor is fals volt hallani az idézetet, ami ma már egyenesen sunyi hazugságnak hallik pont tőle, attól a vezetőtől, akit egyébként még az egyik legnépszerűbb amerikai csatorna, a sokak szemében Trump nézeteihez közelálló Fox News is szélsőjobb vezetőként minősített.

Persze, lehet, hogy azok – így én is – tévedünk, akik sunyi hazugságnak minősítik Orbán hivatkozását a népre. Merthogy a nép valóban tág fogalom. A nép része az apukája, a testvére, a felesége (alias Orbánné), a lánya, a veje, a barátai (ha egyáltalán vannak neki), az üzletfelei, az oligarchái, a neki le- és elkötelezettek, egyszóval a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a kedvezményezettjei. Mert valóban közülük jött, tényleg velük együtt tevékenykedik közös, önös céljaik eléréséért és értük dolgozik szorgosan, nap mint nap.

De mi, 8-9 millióan hova álljunk?