Hiller: hozzák nyilvánosságra az írópályázat nyerteseinek nevét!

Nagy András 2018. december 6. 16:32 2018. dec. 6. 16:32

Kulturális témájú hírek ritkán kerülnek a figyelem középpontjába, az a hír azonban érthetően hamar bejárta a sajtót, hogy Orbán János Dénes állami íróakadémiája úgy oszt díjat közpénzből, hogy se a zsűritagok, se a díjazottak nevét nem hajlandó nyilvánosságra hozni. Ez ugyanis lényegében azt jelenti, hogy a magyar adófizetők olyan kulturális tevékenységet támogatnak az adóforintjaikkal, amihez a magyar állam szerint semmi közük.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tavaly kiírt regénypályázata igencsak hungarikum-gyanús, ezért megkérdeztük a kultúrpolitikában járatos Hiller Istvánt, találkozott-e már hasonlóval. A volt kulturális miniszter a Hírklikk érdeklődésére elmondta, hogy az irodalom nem csak két ember viszonya, egy írónak meg bírálónak, hanem az olvasóközönségnek is.

Ezért szomorú ami itt történik, és ezért szükséges, hogy a mindenkori kormány betartsa a kulturális pályáztatás törvény által előírt és morális szabályait is. Jelen esetben ez utóbbiról van szó. Hiller István szerint a majdani díjazottaknak is az lenne az érdeke, hogy a közönség megismerje a nevüket, a művüket, illetve azoknak a nevét, akik a pályázatukat elbírálták.

Ez nem csak a pénzről, sőt nem elsősorban a pénzről szól a szocialista politikus szerint. Ha az egész pályázat körül kialakul egy ilyen aura, akkor az jóval többet árt az ismeretlen művészeknek, mint az az összeg, amivel a pályázati díj jár. És fordítva is igaz: ha a pályázat átlátható, és a művük széles nyilvánosságot nyer, azzal a sokszorosát nyerik ők maguk is.

Hiller István ezért a pályázaton részt vevő 156 író nevében arra kéri a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t, hogy a lehető legrövidebb időn belül hozza nyilvánosságra mind a nyertesek, mind pedig a zsűri tagjainak nevét.