Hiller István: csak írásbeli érettségi legyen!

HírKlikk 2021. február 2. 19:30 2021. feb. 2. 19:30

Idén tavasszal is csak írásbeli érettségi legyen! Erről már most, az érettségi félév kezdetén döntsön a kormány és tegye döntését nyilvánossá! – szólította fel a kabinetet Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter, az MSZP választmányi elnöke kedden, online sajtótájékoztatón.

„Azt akarjuk, hogy biztonságos, és a körülményeket figyelembe vevő, gyors és egyértelmű döntés szülessék. (…) 2021 tavaszán csak írásbeli érettségi legyen!” – mondta.

„Ne kockáztassanak! Ne tartsák az érettségizőket bizonytalanságban! – mondta, hangsúlyozva: jelen helyzetben „kell” a politikusi döntésképesség és a politikai döntéshozói felelősség.

Azzal érvelt: a felkészüléshez és a sikeres vizsgatételhez hozzátartozik a kiszámíthatóság, hogy mindenki időben tudja, mire számíthat.

Hangsúlyozta: az idei érettségi az elmúlt másfél év miatt „nem tud a normális érettségi lenni, egyszerűen azért nem, mert a helyzet nem normális”: sem a felkészítés, sem a felkészülés nem tudott normális, teljes értékű lenni. 

Kiemelte: ma Magyarországon a diákok 20-25 százaléka nem tudja az online oktatást igénybe venni, „és ennek nem szorgalmi, nem szakmai okai vannak, hanem a szegénység”: nincs internetjük.

Másrészt kiderült, hogy az online oktatás hatékonysága és színvonala „nem is hasonlítható” a személyes, hagyományos tanár-diák kapcsolat hatékonyságához.

„Éles körülmények között szereztünk valós tapasztalatot arról, hogy a tudásátadás-tudásátvétel folyamata kimondottan bensőséges, emberi, nyugodtan mondhatjuk, intim folyamat” – mondta Hiller.

S mivel jóval többet tudunk a folyamatról, mint tavaly ilyenkor, „ebből lehet és kell következtetéseket levonni” – tette hozzá.

„A tisztesség és az igazságosság miatt” felhívta a figyelmet: tavaly tavasszal az érettségi vizsgák a rendkívüli körülmények miatt nem szokványos módon ugyan, de rendben „és az esetek döntő többségében normálisan lementek”. 

Felidézte: tavaly sok volt ugyan a bizonytalanság, a kormány sokáig nem tudott dönteni és szinte az utolsó pillanatban mondta ki, milyen módon és hogyan fogják lebonyolítani az érettségi vizsgákat, de „végül akármilyen okok miatt is, de a tavalyi érettségi úgy ment le, ahogy azt javasoltam, javasoltuk”.

Hangsúlyozta: „mindenben, az oktatásban, az érettségi esetében is a legfontosabb az élet védelme a biztonságunk”, hozzátéve: reméli, májusra lényegesen jobb lesz a járványügyi helyzet Magyarországon.

Biztonságos és sikeres érettségi vizsgát kívánt minden érettségizőnek, és ismét hangsúlyozta: a politika feladata és kötelessége éppen abban áll, hogy időben meghozzák a megfelelő döntéseket, „és nem ott matatni, ahol fölösleges és hátrányos”.

Aláhúzta: javaslata azt a célt szolgálja, hogy az ellenzéki szakpolitika szószólójaként megalapozott szakmai érveken és tapasztalatokon nyugvó javaslatokat tegyen és alternatívát nyújtson.

Elmondta: idén tavasszal a tavalyi évhez hasonlóan, csaknem 85 ezer érettségizőre számítanak; a 15 ezer érettségiztető pedagógussal, a vizsgákat segítő munkatársakkal, a szülőkkel, családtagokkal együtt mintegy félmillió embert érintenek közvetlenül az érettségi vizsgák.