Hír TV: Soros György támadása állhat a forintgyengülés mögött

HírKlikk 2020. április 8. 11:33 2020. ápr. 8. 11:33

A forint gyengülése mögött Soros György állhat – hangzott el – meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva – a Hír TV műsorában.

A csatorna honlapján is olvasható szöveg szerint, a tőzsdespekuláns nagy tételben fogad a magyar fizetőeszköz gyengülésére, és ezzel maga is lefelé mozgatja az árfolyamot. Az amerikai milliárdost nemcsak a haszonszerzés, de a politikai bosszú is motiválhatja – folytatódott a minden konkrétumot nélkülöző latolgatás. 

A Hír TV szerint, Soros haragját az váltotta ki, hogy „a magyar kormány ugyanis több fronton is ellenszegült a magát filantrópnak nevező, világboldogító programját országokra kényszerítő üzletember akaratával."

A műsorban emlékeztettek rá, hogy Soros György nem először spekulál egyes valuták értékcsökkenésére.

„Fekete szerdának nevezik 1992. szeptember 16-át, amikor az angol font árfolyama omlott össze a Soros György által vezetett Quantum Fund spekulációs támadása következtében. A határidős devizapiacon shortolt, vagyis eladási opciókat vásárolt, amivel maga is generálta annak értékvesztését, ami később pánikszerű font-eladásokba torkollt, és ez ellen még a Bank of England is tehetetlen volt. A spekuláció több mint 30 milliárd euróba került a brit adófizetőknek, Soros pedig 900 millió eurót keresett rajta.

A spekuláns öt évvel később a kelet-ázsiai valuták ellen indított támadást, aminek a következményei szintén katasztrofálisak voltak. Az indonéz rúpia értékének 80, a maláj ringit és a koreai won pedig 30-40 százalékát veszítette el lényegében egyetlen nap alatt. A kelet-ázsiai pénzügyi válság következményeként százmilliók szenvedték el, az elszegényedés pedig politikai forrongásba torkolt a régió több országában."

Forrás: Hír TV