Hiszékeny Dezső: nem hiszem, hogy a nemváltó műtétek jelentenék a valós problémát

HírKlikk 2021. szeptember 20. 17:16 2021. szept. 20. 17:16

Szívesen vesz részt az előválasztási versenyben Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület szocialista egyéni parlamenti képviselője. Legutóbb 57 százalékkal nyert a körzetében, azok után, hogy a Fidesz 2014-ben megpróbálta meghurcolni. „Az eredmény az lett, hogy hét százalékkal kaptam többet, mint az előző választáson, úgyhogy a Fidesz szempontjából ez nem sikerült jól.”

A XIII. kerületben élők legalapvetőbb problémája a lakhatás – mondta a szocialista politikus. „A megkeresések 70-75 százaléka ezzel függ össze. Annak ellenére, hogy az önkormányzat saját forrásból, százszámra építi a lakásokat, mégis ez a legsúlyosabb kérdés. Lakást szeretnének az emberek.”

Ezerszám kellett házakat, lakásokat szanálni, amelyek nagyon rossz állapotban voltak – érzékeltette az országgyűlési képviselő a KlikkTv Mélyvízben című műsorában.

 „1994-ben született egy döntés, hogy aki régi tanácsi lakásban él, az megveheti az ingatlant. Újlipótvárosban. A Szent István park környékén az összes lakást meg akarták venni a bérlők, míg a Szabolcs utcában a 20-30 négyzetméteres, komfort nélküli lakásokat meg nem, ezért az önkormányzatnak ezek a rossz minőségű lakások maradtak a tulajdonában. Az lett a feladat, hogy ezekkel a régi lakásokkal kezdjen valamit. Amit lehetett, felújított, amit nem lehetett, szanált, igen nagy mennyiségben.”

Ezért szerepel az én programomban az, hogy 2022 után – amennyiben mi jutunk hatalomra – ezerszám kell építeni állami bérlakásokat – mondta Hiszékeny Dezső. Ez egy kemény harc lesz – tette hozzá. Szerinte, hogy van-e kormányváltó hangulat, az közvetlenül a választás előtt mérhető majd, akkor érdemes ezzel foglalkozni. „Nagyon sok minden történik addig. A Fidesz még el sem kezdett kampányolni.”

„Az emberek megélhetésével, ellátásával van probléma. A társadalom öregszik és az egészségügyi ellátás minősíthetetlen ma Magyarországon. A nyugdíjasok ellátáshoz hozzá kell nyúlni és ugyanez igaz a szociális területre.”

„Nem hiszem, hogy a nemváltó műtétek jelentenék a valós problémát.”

Amikor semmilyen eszköz nincs az ember kezében, akkor nagyon nehéz tematizálni – mutatott rá a politikus. „Minél többet kell az emberek közé járni és ott, ha ezekről a kérdésekről beszélünk, akkor nagyon hamar eljutunk oda, hogy nem azok a valós problémák, hanem egészen más. A XIII. kerületben a lakhatási gond minden alkalommal előjön.”

Rámutatott, hogy a 18 és 34 év közötti korosztály 60 százaléka a szüleivel lakik. „Ez a korosztály az, amelyiknek már önálló életet kellene terveznie, de nem fog, míg a szüleivel él együtt. A CSOK-os történet, amit a Fidesz kitalált, az az emberek nagyon szűk rétegének jó. Ki az, akinek 20-30-40 milliós lehetőségei vannak és ki az, aki ezt bevállalja, hogy ilyen kölcsönnel röghöz köti saját magát.”

Forrás: Hírklikk