Hivatásos rendőrök is átvezényelhetők iskolaőrnek

HírKlikk 2020. augusztus 3. 15:20 2020. aug. 3. 15:20

Ha kell, paranccsal is átvezényelhetnek rendőröket az oktatási intézményekbe, de az ORFK állítja, hogy csak önkéntes toborzás zajlik.

A rendőrök attól tartanak, hogy ha nem lesz elég alkalmas ember az iskolaőri munkára jelentkezők között, akkor az állományból vezényelnek majd át kollégákat az oktatási intézményekbe – mondta a Népszavának Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkár-helyettese.

Elmondása szerint, erről több kapitányságról, Budapestről és vidékről is érkezett hozzájuk panasz, ráadásul nem csak a hivatásos állomány tagjai aggódnak emiatt, hanem az ezen a körön kívül eső rendőrségi munkavállalók is.

Dávid Tibor a tagoknak jogi védelmet ígért, de elárulta, hogy amennyiben szükséges, akkor átvezényelhetik őket a beleegyezésük nélkül is, mivel a 2015-ös szolgálati törvényben az áll, hogy a rendőröket szolgálati beosztásuk meghagyása mellett, évente négy hónapra beleegyezésük nélkül is átrendelhetik „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”. Évente egy hónapig pedig beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetők más feladatkörbe.

Az ilyen átvezénylés országon belül bárhol történhet, de a rendőrök nem csak az esetleges költözés miatt nem szeretnének iskolaőrök lenni. A ma kezdődő és egy hónapig tartó pedagógiai-pszichológiai felkészítés ugyanis egy profi rendőrnek is kevés lenne az átálláshoz. „Az embereink a bűnözőkkel való bánásmódhoz szoktak, nem a 16 éves, hangjukat próbálgató kamaszfiúk lecsillapításához. Nem véletlen, hogy a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó nyomozók is speciális kiképzésben részesülnek. Konfliktus pedig nem csak a gyerekekkel adódhat, hanem a tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is” – mondta az FRSZ főtitkár-helyettese. Hozzátette, a rendőri állomány jelenleg is túlterhelt a határvédelmi, útlevél-ellenőrzési feladatok miatt és az átvezénylések csak fokoznák a létszámhiányt.

A hírportál megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt nyilatkozta, hogy valóban van lehetőség az átvezénylésre, de „az iskolaőri tevékenység ellátását önkéntes alapon, megfelelő személyek kiválasztása útján fogjuk biztosítani.”