Hogy érezze a kormány a törődést

NVZS 2018. december 18. 12:31 2018. dec. 18. 12:31

„Nem csak tőlem, tőlünk, hanem az emberektől is függ, de remélem, hogy még Karácsony előtt lesz folytatása az elmúlt napok demonstrációinak” – közölte a Hírklikkel Hadházy Ákos. „Nem frázis, hanem tény: minden vidéken dől el” – tette hozzá. Kiemelkedően fontosnak nevezte a szakszervezetek tegnapi bejelentését, hogy jön a sztrájk, ha Áder János aláírja a rabszolgatörvényt. A jövőben házról-házra is járnak aláírásokat gyűjteni az Európai Ügyészséghez csatlakozáshoz. Számot csütörtökön mondanak.

Mi a következő lépés? – kérdeztük az elmúlt napok tüntetéseinek egyik főszereplőjét,  Hadházy Ákost. A független parlamenti képviselő úgy fogalmazott: „Nagyon szeretnénk, ha a kormány és az azt kiszolgáló verőlegények éreznék a törődést”.

Mint mondta, nem csak azokat a verőlegényeket érti ez alatt, akik tegnap tevőlegesen, fizikai értelemben kidobták őket a Kunigunda utcai MTVA székházból, hanem elsősorban azokra, akik álhírekkel és propagandahírekkel manipulálják  közvéleményt. Utána jönnek az ünnepek, amelyek után – tette hozzá – remélhetően folytatódnak az akciók.

„Egy borzasztóan kemény, hazug és aljas országirányítás ellen” is érhető el eredmény, ha az emberek kitartóak és elszántak, szögezte le, hozzáfűzve: ő itt lesz és folytatja.

Úgy érzékeli, hogy az embereknek most már nagyon elegük van. Fontos és nem puszta frázis szerinte, hogy minden vidéken dől el, nem Budapest az ország legnagyobb területe – húzta alá. Jelentős lehet, s akár a Karácsony előtti nagy tüntetés is összeállhat a Momentum tegnapi kezdeményezéséből: vidéken is vonuljanak az emberek a helyi kormánypárti média székházaihoz, szerkesztőségeihez. Pozitív példaként említette erre, hogy már Pécsett volt is ilyen tüntetés  a közelmúltban.

Fontosnak tartja azt is, hogy a szakszervezetek is megmozdultak: a tegnapi demonstráción is elhangzott, hogy amennyiben Áder János aláírja a rabszolgatörvényt, akkor sztrájk következik. És most már – tette hozzá – nem csak a rabszolgatörvény ellen állnak ki, hanem  az öt pontért, a független bíróságokért, a független szabad médiáért és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, s a szabadságjogokért is.

Felvetésünkre, hogy most nagyon kedvező alkalom kínálkozik az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz folytatott aláírásgyűjtéshez, Hadházy elmondta, hogy ugyan az eheti demonstrációk résztvevőinek nagy többsége olyan volt, aki már eleve aláírta az ívet, de azért folytatták a gyűjtést a helyszíneken is. Egyébként sem állnak le, de már nem csak az utcákon, hanem új módszerrel is élnek majd: házról-házra járnak, akár ismeretlen helyekre is bekopogtatva. Fontos az is, hogy mindenki a saját környezetében igyekezzenek minél több embert elérni. „Ha megmarad a lelkesedés, akkor elérjük a célunkat” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy hány aláírásnál tartanak, azt válaszolta: ma és holnap számolnak, csütörtökre mondanak eredmény, ami a gyanúja szerint igen impozáns lesz.

Hadházy kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt két nap akciói után jól van, bár van izomláza, nem is kicsi.

„Nem szoktam ilyen akrobatikus mutatványokhoz, de amikor a hatalom ilyen cinikus, arrogáns, akkor nem beszélni kell, hanem cselekedni”.

A biztonsági őrök ugyan azt mondták, hogy azért nem engednek a  lépcsőre, mert az nagyon csúszik, de csak meg akarták akadályozni, hogy beszélni tudjanak a képviselők az MTVA vezetőivel, s számon kérni azt, hogy mit és miért csinálnak.

Forrás: Hírklikk